ZOETE TOMATENTAART (HEEL SIMPEL)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

dora-zoete-tomatentaart-1

Deze tijd van het jaar tomatentaart maken. Dat kan eigenlijk niet kloppen. Alleen zijn er wel ook nu goedkope tomaten waarschijnlijk uit de kas te koop.

Voor vier of zes porties heb je nodig:

  • drie tomaten (ongeveer 250 gram)
  • een klein blikje tomatenpuree, 70 gram
  • 250 gram muffinmix
  • vier eetlepels olie
  • water
  • eventueel: crème fraîche
  • olie om in te vetten

Verder heb je een dichte bakvorm nodig.

Pulk

Was de tomaten, snij ze doormidden, pulk de zaadjes en het vocht eruit, en snij ze in zo klein mogelijke stukjes. Hak maar een beetje met het keukenmes, als dat nodig is. Je kunt de tomaat ook in een blender doen, maar dan wordt alles weer zo fijn. Hier en daar wat rode velletjes en zachte tomatenstukjes is wel zo lekker. Als het maar geen tomatenbonken zijn.

Doe de tomatenstukjes, de olie en de tomatenpuree in een mengkom, en schep alles goed door elkaar. Voeg dan bij beetjes tegelijk de muffinmix toe. De muffinmix bevat alles, inclusief suiker, dus daar hoef je niets aan toe te voegen. Als je zelf beslag voor muffins wil maken van verse ingrediënten, dan moet je dat zeker niet laten. Meng alles goed door elkaar, en kijk voortdurend hoe droog, of hoe vochtig het mengsel is. Waarschijnlijk is het iets te droog. Voeg er dan, beetje bij beetje, wat water bij. Als het een smeuïg en dik beslag is, giet je het in de ingevette bakvorm.

dora-zoete-tomatentaart-2

Schuif de vorm in een niet te hete oven, en laat de taart ongeveer 25 minuten bakken. De bovenkant moet enigszins gebruind zijn. Laat de taart heel even afkoelen, haal ‘m voorzichtig uit de vorm, en serveer hem in vier of zes porties op mooie bordjes. Op de foto’s bij dit recept ziet het baksel er een beetje gelig uit, maar je kunt ervan verzekerd zijn, dat het deeg echt rood is.

Maak de taart eventueel af met een toefje crème fraîche. Het hoeft niet. Je zult proeven dat de tomaat subtiel aanwezig is, maar ook heel goed past bij het zoete baksel. Lekker als toetje, en een prima manier om de kids nog wat extra groente te geven. Een half pond tomaten, immers!

dora-zoete-tomatentaart-3

LEES MEER:   Nog een zoet recept met tomaat:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/hartige-jam-van-tomaten/

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Ineke schreef:

    Ja tomaat en zoet is een goede combinatie. Vroeger deed ik tomaat op brood en dan suiker eroverheen. Ik ben benieuwd naar de taart, jammer alleen dat het met een mix is, ik zou hem gewoon met basisproducten willen maken. Maar dat vogel ik wel uit denk ik.