ZOETZURE CHINESE TOMATENSOEP (VEGETARISCH)
UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA
In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.
Al eerder plaatsen we vanuit het kookschrift van Tante Dora haar recept voor zoetzure Aziatische groenten, gerold in Hollandse pannenkoeken. Vandaag borduren we voort op het thema zoetzuur, met een recept voor licht zoetzure Chinese tomatensoep. Het is de soort tomatensoep die je in Chinese restaurants krijgt, maar dan rijker gevuld, gezonder, snel gemaakt en voor heel weinig geld. Je zult zien dat veel ingrediënten van de vorige week ook in dit recept terugkomen, maar dan in een heel ander gerecht.
Voor vier porties heb je nodig:
- 100 gram taugé
- 75 gram ui of sjalot
- 50 gram winterwortel
- een teentje knoflook
- twee blikjes tomatenpuree van 70 gram
- een ei
- een halve liter groentebouillon, of een vegetarisch bouillonblokje en een halve liter water
- een theelepel sambal
- een theelepel gemberpoeder
- als je hebt: een halve theelepel five-spice
- drie theelepels suiker
- twee à drie eetlepels (witte) azijn
- peper en zout
- olie om in te bakken
Dunne omelet
We beginnen met het ei. Klop het los met wat zout en peper, en bak het op een zacht vuurtje tot een soort dunne omelet. Laat het ei afkoelen en snij het later in dunne reepjes. Dit wordt de garnering van de soep.
Bereid nu de groente voor. Was de taugé en laat het uitlekken. Snij de ui en de wortel in blokjes, en hak de knoflook fijn. Maak wat olie heet in een soeppan of een andere ruime pan, en fruit daarin de ui en de wortel. Laat de pan niet te heet worden. Maak intussen de bouillon heet, of zet een halve liter water op voor het bouillonblokje. Als de ui zacht en transparant is, bak je nog even de knoflook mee. Ten slotte gaat de bouillon erbij. Zet het vuur lager, en schep er de inhoud van de twee blikjes tomatenpuree doorheen. Goed roeren, tot de vloeistof mooi tomatenrood is.
Nu kun je de smaakmakers erbij doen: suiker, azijn, sambal, gemberpoeder en five-spice. Als je geen five-spice hebt is dat geen ramp, maar het is wel lekker in deze soep. Onder andere door de steranijs die erin zit, heeft five-spice een ‘echt Chinese’ smaak. Doe er niet teveel in, want anders gaat de smaak overheersen. Breng de soep zachtjes aan de kook, en laat ongeveer vijf minuten bubbelen. Dan gaat de gewassen en uitgelekte taugé erbij, die ook vijf minuten moet meekoken. Helemaal op het eind die je de reepjes ei erdoor, en proef je of het je zo smaakt. Doe er eventueel nog wat peper en zout bij.
Serveren in mooie kommetjes of in diepe borden. Als je het hebt, kun je de soep verder garneren met fijngehakte verse peterselie. Proef maar: zo krijg je het ook in het restaurant, maar jouw zoetzure soepie is veel lekkerder en verser. Alles bij elkaar opgeteld kosten deze vier volle soepkommen samen nog geen anderhalve euro.
VARIATIES: Natuurlijk kun je aan deze soep noedels toevoegen, zoals een nestje mie. Maar het hoeft niet. De soep is met de reepjes ei en de taugé al slierterig genoeg. Als je het meer vlezig wil, kun je kippenbouillon gebruiken, eventueel aangevuld met restjes kippenvlees van de vorige dag als extra vulling.
LEES MEER: Hier het smakelijke zoetzure recept van groente in flensjes verpakt:
http://www.dora-besparen.nl/voedselbankrecepten/aziatische-zoetzure-groenterol-vegetarisch/