ZOETZURE PAKSOI, GEMAAKT VAN DE STRONK (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Soms zitten er gigagrote kroppen paksoi in het pakket van de Arnhemse Voedselbank. De groente maakt deel uit van de oogst van Stadslandbouw aan de Mooieweg in Arnhem. Een deel is aan de Voedselbank geleverd. De paksoi ziet er lekker uit, met veel groen blad. In reepjes gesneden kun je er heerlijk mee roerbakken. Het groene gedeelte ziet er dan extra lekker uit. Meestal snij je ook iets van het witte gedeelte mee. Maar vaak houd je een flink stuk dikke stronk over, die zich niet meer zo gemakkelijk laat roerbakken.

Daarom vandaag een recept, juist om iets lekkers van het dikke, witte deel van de paksoi te maken. Het deel dat je misschien geneigd bent om weg te gooien. We maken er een zoetzure groentebereiding van, die heerlijk smaakt bij rijst met vegetarische roerbakreepjes of gewoon met een sateetje.

Ketjap

Voor vier porties heb je nodig:

 • 500 gram paksoistronk
 • 150 gram ui of sjalot
 • één of twee tenen knoflook
 • twee eetlepels witte (wijn)azijn
 • een eetlepel ketjap manis (zoet)
 • twee theelepels suiker (of honing, als je dat liever hebt)
 • een theelepel gemalen geelwortel (koenjit)
 • een halve theelepel gemberpoeder
 • een theelepel sambal
 • peper en zout
 • een flinke klont boter of margarine

Maak eerst het sausje. Dat doe je door de azijn, de ketjap, de suiker en de sambal, de koenjit en het gemberpoeder in een schaaltje te doen en goed met een vork door elkaar te klutsen. Laat maar even staan.

Snij de paksoi en de ui in repen, was de paksoi, en hak de knoflook fijn. Doe nu een flinke klont boter in een niet te hete wokpan of hapjespan. We gebruiken boter of margarine, omdat het helpt om het sausje een beetje dik en plakkerig te maken. Doe de gesneden ui in de pan, en laat de uienreepjes ongeveer drie minuten bakken. Dan gaan de stukjes paksoistronk erbij. Roer de groente regelmatig om, en laat alles ongeveer vijftien minuten stoven. Voeg dan de knoflook erbij, en stoof een half minuutje mee.

Sausje

Nu giet je het sausje over de groente. Blijf goed roeren, totdat de groente met de gelige saus is bedekt. Er mag niet teveel vocht in de pan zitten, want de saus moet een beetje inkoken en karamelliseren. Zo plakt de saus beter aan de groente, daarbij geholpen door de boter. Proef of er nog peper en zout bij moet. Als je het wat zuurder of zoeter wil, dan kun je in dit stadium ook nog azijn of suiker toevoegen. Na ongeveer vijf minuten pruttelen is de saus dik en is de groente zoetzuur en klaar.

Dit groentegerecht smaakt goed bij een bord rijst met vlees, vis of vegetarische reepjes. Duur is het niet, zelfs niet als je alles zelf moet kopen. Paksoi is typisch zo’n groente waar je minstens twee keer van kunt eten, dat zie je nu. Bij elkaar hoeft dit gerecht niet veel meer dan een euro te kosten, voor vier porties.

VARIATIES: Je kunt natuurlijk ook een hele paksoi gebruiken, compleet met het groene gedeelte. We wilden je alleen laten zien, dat je de stronken beslist niet moet weggooien. Aan het gerecht kun je eventueel nootjes toevoegen (nootjes zitten vandaag in het pakket van de Arnhemse Voedselbank), of ongezouten pinda’s. Als je dit gerecht halal wil maken, dan werk je met citroen- of limoensap, in plaats van azijn. Bedenk wel, dat citroensap vaak wat zuurder is dan azijn.

LEES MEER:   Nog meer zoetzuur: zoetzure Chinese tomatensoep:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/zoetzure-chinese-tomatensoep-vegetarisch/

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Marie-Louise schreef:

  Dank je voor het recept. Ik had net mijn eerste paksoi uit de moestuin en vind dit een leuke variatie. Ga ik zeker proberen.