ZOETZURE RADIJSJES (VEGETARISCH)

 UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

De radijsjes zijn er weer! Ze groeien in de moestuinen en ze zijn goedkoop te krijgen op de markt. Radijsjes zijn rauw al heel lekker en pittig. Vandaag gaan we een bosje radijs nog lekkerder maken, door de rode rakkers zoetzuur (en pittig) in te leggen. Gewoon een dagje laten staan, en dan heb je wat!

dora-radijsjes-zoetzuur-1

Voor het zoetzuur inleggen van een bos radijs heb je nodig:

  • een bos radijs, zonder loof ongeveer 200 gram radijsjes
  • twee deciliter water
  • een deciliter azijn
  • als je hebt: een eetlepel balsamicoazijn
  • twee eetlepels honing of anderhalve eetlepel suiker
  • een theelepel zout
  • een theelepel sambal
  • een theelepel mosterd
  • een halve theelepel komijnpoeder (djintan)
  • peper

Maak de radijsjes schoon, was ze en dep ze droog. Gebruik de blaadjes voor een heerlijk groensoepje of samen met andere groene bladgroente als snijbiet of spinazie. Vervolgens snij je de radijs in zo dun mogelijke plakjes. Dat gaat prima met een scherp mes. Hoe dunner, hoe beter de marinade wordt opgenomen. Zet de schijfjes apart.

bos radijn

Nu gaan we de marinade maken. Doe in een pannetje het water en de azijn. Je kunt elke soort azijn gebruiken die je toevallig in huis hebt. Wij gebruikten goedkope witte wijnazijn. Wij voegden er een eetlepel balsamicoazijn aan toe. Dat is goed voor de smaak, maar het kleurt de marinade ook rood, en dat rode trekt mooi in de radijs. Als je geen balsamico hebt, dan laat je het weg. Voeg ook de andere ingrediënten toe: de honing (of de suiker), zout, sambal, mosterd en djintan, en een snufje peper.

Doorkoken

Breng de marinade langzaam aan de kook, onder regelmatig roeren. Laat de vloeistof ongeveer een minuut goed doorkoken. Zout, honing en mosterd lossen dan helemaal op. Doe vervolgens de plakjes radijs erbij. Zodra je dat doet, raakt de marinade van de kook. Zet het vuur korte tijd een beetje hoger, zodat de vloeistof weer begint te borrelen. Zet het vuur dan af en laat de marinade en de radijsjes in de pan helemaal afkoelen.

Eenmaal afgekoeld, doe je de radijsjes met de zoetzure vloeistof in een pot of schaal. Wij gebruikten een weckpot, omdat je die goed kan afsluiten. Daardoor kun je de ingelegde radijsjes af en toe omschudden. Maar ook een afgedekt schaaltje is goed. Dan schep je de inhoud af en toe om. Zet de pot of schaal in de koelkast, en laat die ten minste twee uur staan. Dan zijn de radijsjes al zoetzuur.

dora-radijsjes-zoetzuur-2

Ze worden helemaal lekker, als je ze een dag in de koelkast laat staan. De radijsjes blijven zeker een dag of drie goed, dus haast je niet teveel. Al kun je er waarschijnlijk moeilijk vanaf blijven. Open de pot, schrik niet van de pittige geur, en schep de radijsjes op een bord of in een schaaltje, nadat je ze eventueel op een keukenpapiertje wat hebt laten uitlekken. Je zult zien dat de rode schil verbleekt is, maar dat het witte vruchtvlees mooi rozerood geworden is door de balsamico. Proef maar: de natuurlijke scherpte van de radijs is weg, en vervangen door de milde pittigheid van de sambal en de mosterd in de marinade.

dora-radijsjes-zoetzuur-3

Je kunt de zoetzure radijsjes verwerken in salades of in sandwiches, maar ook serveren als onderdeel van tapas, of als een lekker zuurtje vooraf. De zoetzure radijs gaat goed samen met verse peterselie. Als je alles zelf moet kopen (en dat een beetje slim doet), ben je hooguit een euro en een paar duppies kwijt.

LEES MEER:   Een vergelijkbaar recept, maar dan met de op dit moment alomtegenwoordige courgette:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/salade-van-zoetzuur-ingelegde-courgettes-vegetarisch/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...