ZOETZURE ROERBAKSCHOTEL MET KIP

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

kip

In het voedselpakket van de Arnhemse Voedselbank zit regelmatig kip, vaak diepgevroren. Een echt biologisch kipfiletje kan een duur ding zijn. Maar wie goed oplet kan kip ook veel goedkoper krijgen. Het hoeft niet altijd filet te zijn. Kipbraadstukken zien er minder ‘kant-en-klaar’ uit dan kipfilet, maar ze zijn wel veel goedkoper. Je moet het vlees alleen van de botten halen. Voor dit recept maakt het niet uit wat voor kip je neemt. Je snijdt het vlees toch in reepjes.

Voor twee royale porties heb je nodig:

 • 200 gram kippenvlees, in reepjes gesneden
 • een paprika
 • een middenmaat ui
 • een teentje knoflook
 • vier bolletjes stemgember en een flinke eetlepel siroop uit het potje
 • een flinke eetlepel azijn
 • vier eetlepels zoete ketjap (ketjap manis)
 • een theelepel sambal
 • een flinke theelepel aardappelmeel
 • eventueel peper en zout
 • olie om in te bakken (liever geen olijfolie maar bijvoorbeeld zonnebloemolie)

Verder:

 • rijst, bijvoorbeeld pandanrijst, 175 gram
 • een wokpan om in te roerbakken

Hippe televisiechefs roepen altijd dat roerbakken zo snel klaar is. Het bakken zelf gaat inderdaad heel snel, maar het snijden en de voorbereidingen kosten wel enige inspanning. Omdat het bereiden zo snel gaat, is het goed om alle ingrediënten klaar te zetten voordat je begint.

Snij de paprika en de ui in reepjes, hak de knoflook fijn, haal de gemberbolletjes uit siroop en snijd ze in kleine snippertjes en maak je eigen woksaus. Woksaus kun je in een flesje kopen, maar de eigengemaakte saus is veel lekkerder, heus waar. En niet moeilijk te maken.

Doe in een schaaltje de sambal, de ketjap, de azijn en wat van de zoete siroop uit het potje met de stemgember. Proef of je er nog peper en zout bij wilt. Voeg een flinke theelepel aardappelmeel toe. Die gaat straks de saus binden. Meng een scheutje water door de ingrediënten en roer goed door, totdat alles opgelost is.

Zet tijdens het schoonmaken en snijden van de groente alvast het water voor de rijst op. Bedenk dat de rijst ongeveer 10 minuten moet koken, en daarna nog een kwartiertje moet staan. Houd daar rekening mee. Lees de bereidingswijze op het pak.

Maak een bodempje olie heet in een redelijk hete wokpan. Doe er de kipreepjes bij en bak ze gaar en een klein beetje bruin. Schep de reepjes uit de olie in een schaaltje en zet even apart. Doe nu de ui en de paprika in de pan en bak beide totdat ze gaar maar nog steeds een beetje knapperig zijn. Doe dan de knoflook erbij en schep nog even om. Dan gaan de gebakken kipreepjes er weer bij.

Nu voeg je de saus toe. Je zult zien dat die opborrelt in de hete pan, en dat de saus meteen bindt, dankzij de aardappelmeel. Zet het vuur laag en kijk of er genoeg saus in de pan zit. Voeg eventueel nog een scheutje water toe. De saus begint zacht te borrelen en wordt egaal dikkig. Schep regelmatig om. Voeg aan het einde de snippertjes stemgember toe. Proef alles nog een keertje. Zout genoeg, zuur genoeg, pittig genoeg? Voeg anders nog wat zout, peper of azijn toe.

Dora zoetzure kip klein

Schep een bedje rijst op je bord. Daaroverheen komt de zoetzure roerbakschotel. Als het goed is, is de saus lekker zoetzuur, en trekt je mond er niet van samen. Eet smakelijk!

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...