ZOETZURE WINTERSALADE VAN WITLOF (VEGETARISCH)

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag maken we een wintersalade van witlof met een zoetzure dressing/marinade. Weer eens wat anders met lof, dan in de oven gebakken met ham en kaas. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

Al dat wildgebraad en al die oliebollen en borrelnootjes slaan een gezond levend mens langzamerhand op de maag, in december. Tijd om eens wat lichter en gezonder te eten. Met enige simpele ingrediënten die vaak in het pakket van de Voedselbank zitten, kun je een prima wintersalade maken, met de wintergroente witlof en met rozijnen en kaneel. Maar het wordt beslist geen gerecht met een appeltaartsmaak. Lekker licht en zoetzuur, voor bij een eenvoudige pastaschotel, bijvoorbeeld.

Voor drie of vier porties heb je nodig:

• 500 gram witlof (twee grote of drie kleine struikjes)

• 75 gram ui of sjalot

• twee (pers)sinaasappels

• twee eetlepels rozijnen

• een eetlepel witte wijnazijn

• een afgestreken eetlepel suiker

• een flinke mespunt kaneel

• peper en zout

• een scheutje water

Bereid dit gerecht in een pan die tegen zuur kan, dus niet in een aluminium pan.

Afgekoeld

Deze salade moet je ten minste een uur van tevoren bereiden, want er moet gestoofd worden, en daarna worden afgekoeld. Begin met het goed wassen van de rozijnen. Snij daarna de sjalotten in reepjes. Doe de rozijnen, de sjalotreepjes, de suiker, de kaneel en zout en peper in een pan. Weinig zout, met peper hoef je niet zuinig te zijn. Pers de sinaasappels uit en doe het sap in de pan, gevolgd door de eetlepel azijn. Met een scheutje water erbij heb je precies genoeg vocht.

Zet deze marinade op een niet te hoog vuur en breng alles aan de kook. Laat dit vijf minuten zachtjes doorkoken, zodat de ui zacht wordt en de smaken zich met elkaar vermengen. Snij intussen de witlof in smalle reepjes. Als de marinade vijf minuten heeft geprutteld, doe je de reepjes lof in de pan. Roer regelmatig om, en laat de groente in ongeveer drie minuten zacht worden en slinken.

Smaakjes

Zet nu het vuur uit en laat de salade langzaam afkoelen. De smaakjes trekken in de lof, en de rozijnen worden dikker en zachter. Vlak voordat je opdient giet je de marinade af door een vergiet of zeef. Je zult zien dat het meeste vocht mooi is opgenomen in de groente en in de rozijnen. Schep op een mooie schaal en serveer, bijvoorbeeld bij een lekkere pasta of als een voorgerecht op een bedje sla.

Je zult proeven dat het bittere van de lof, het pittige van de ui, het zoete van de rozijnen en het zoetzure van de marinade heel mooi samengaan. Duur is dit gerecht niet, zelfs als je alles zelf moet betalen. Voor anderhalve euro heb je drie grote of vier minder grote porties. Weer eens wat anders met lof, dan uit de oven met ham en kaas.

LEES MEER: Er staan op Zuinig met tante Dora diverse anders-dan-anders recepten met witlof, zoals deze:

GEKARAMELLISEERDE WITLOF MET HONING EN TIJM

Dit vind je misschien ook leuk...