ZOMERSE SALADE MET SLANKE BLUE CHEESE DRESSING

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Dora blue cheese 1 klein

We gaan een lekker zomers slaatje maken, mét een heerlijke saus. Blue cheese dressing kun je ook kant-en-klaar in flessen kopen. Deze zelfgemaakte saus van blauwaderkaas maken we zelf. Daardoor is ‘ie lekkerder, gezonder en met weinig calorieën. Voor vier porties heb je nodig: Voor de sla:

 •  een halve krop sla, bijvoorbeeld ijsbergsla
 • 100 gram kleine tomaatjes, bijvoorbeeld snoeptomaatjes, gehalveerd
 • een klein sjalotje of een sla-uitje
 • 75 gram schouderham of kipfilet, in reepjes gesneden
 • twee hardgekookte eieren

Voor de saus:

 • 200 gram roeryoghurt
 • 75 gram kaas met blauwe aderen (‘blue cheese’)
 • een piepklein teentje knoflook, of een half theelepeltje knoflookpoeder
 • een volle theelepel mosterd
 • twee theelepels witte wijnazijn
 • zout en peper

Maak eerst de dressing. Verkruimel de blauwaderkaas en roer die door de yoghurt. Als je de kaas niet meer wilt herkennen in de dressing, dan moet je alles blenden in een blender. Wij kiezen ervoor om hier en daar wat kruimeltjes kaas te zien zitten. Doe er de uitgeperste knoflook en de mosterd bij, en dan de witte wijnazijn. Proef of je het zo lekker vindt. Doe er dan het zout en de peper bij. Als je graag nog wat meer zuur wil, doe er dan nog een drupje azijn bij. Denk eraan dat de yoghurt ook enigszins zurig is. De saus moet redelijk dun zijn. Voeg er anders nog een piepklein scheutje melk aan toe. Dora blue cheese 2 klein In veel kant-en-klare blue cheese saus zit een flinke klodder mayonaise, vaak in combinatie met room. Deze yoghurtdressing is veel slanker, terwijl je niets van de smaak mist. Laat de saus even staan op een koele plek, dan wordt de smaak nog beter. Zo, nu maken we de sla.   Was de ingrediënten en snij de sla in hapklare reepjes. Doe er de ham-reepjes of pakjes kipfilet, de gehalveerde tomaatjes en de heel fijn gesneden sjalot of de in stukjes gesneden lente-ui doorheen. Dora blue cheese 3 klein Doe alles in een mooie schaal, en sprenkel er de blue cheese dressing overheen. Laat de saus vanaf een lepel op de sla druipen, en trek er zo mooie zigzagsporen mee over het groen. Schep de saus nog niet om. De witte strepen zien er nu eenmaal zo mooi uit! Halveer de beide hardgekookte eieren en leg ze op de sla. Als je opdient, schep je de dressing er natuurlijk wel doorheen. Serveer op mooie bordjes, als een voorafje of als een bijlage bij een stukje vlees of een bord pasta.

VEGETARISCH

Natuurlijk kan je deze salade simpel zonder vlees maken. Laat de ham of kipfilet gewoon weg. En wil je wat extra: voeg dan net geroosterde pitjes of noten toe. Tante Dora vindt pompoenpitjes erg lekker hierbij.

LEES MEER:  Nog een heerlijk recept voor een gezonde salade met een yummy dressing:

http://www.dora-besparen.nl/dora-recept-van-de-dag/sla-wraps-met-mexicaanse-vulling/ Dora Mexicaanse slawrap klein Maak je sausjes per definitie zelf, ook gezonde roerbaksauzen zijn niet moeilijk te maken:

http://www.dora-besparen.nl/dora-recept-van-de-dag/gemakkelijke-en-goedkope-zelfgemaakte-roerbaksaus/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Haantje79 schreef:

  Hmmmm dit lijkt me lekker, ik hou van blauwschimmelkaas.