ZUURKOOL- EN WORTELSALADE

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Veel mensen vinden zuurkool eigenlijk winterkost. Maar als je het rauw als salade eet, wordt zuurkool toch al een beetje voorjaarseten. Vandaag maken we een salade van zuurkool met geraspte winterwortel, en reken maar dat dat smaakt naar zon en warmte. Dat heb je soms wel nodig.

Dora zuurkoolsalade 1

Voor vier porties heb je nodig:

  • 400 gram verse zuurkool
  • 200 gram winterwortel
  • 3 eetlepels rozijnen
  • als je ze al hebt: wat sprietjes verse bieslook
  • een scheut (olijf)olie
  • een klein scheutje witte (wijn)azijn
  • een mespuntje suiker
  • een halve theelepel gemalen komijn (djintan)
  • een halve theelepel gedroogde salie
  • een theelepel mosterd
  • zout en peper

De voorbereiding begint ongeveer een halve dag van tevoren, met het in water inweken van de rozijnen. Die moeten zacht zijn, als je met de bereiding begint. Rasp de winterwortel en meng die met de uitgeknepen zuurkool en de ingeweekte en uitgeknepen rozijnen. Op dit moment komt de bieslook al aardig op, dus als je het in je kruidentuin of kruidenbak hebt staan, knip er dan wat vanaf en roer enige fijngesneden bieslooksprietjes door de sla.

Komijn

Maak nu de vinaigrette. Doe de suiker, de mosterd, de komijn, de salie en wat zout en peper in een kommetje en roer er een klein scheutje azijn doorheen. Niet teveel azijn, want de zuurkool is ook al zuur. Laat de hoeveelheid azijn afhangen van de zuurtegraad van de zuurkool. Milde zuurkool kan wat meer azijn verdragen. Voeg daar een scheut olie bij en kluts alles met een vork tot een gladde saus. Giet de vinaigrette over de salade en meng alles goed door. Laat desnoods een minuutje of vijf intrekken.

Dora zuurkoolsalade 2

Doe de zuurkool- en wortelsalade in een mooie schaal en serveer hem als sla erbij, als voorgerecht, of als basis van een maaltijdsalade. Het is een gezonde en lekkere salade, typisch voor het vroege voorjaar. En hij is niet duur, zelfs als je alles zelf moet kopen. Alles bij elkaar kosten deze vier porties gezonde wintersla nog geen euro.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...