ZUURKOOL OP Z’N MEXICAANS

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Zuurkool is zo’n beetje het hele jaar te krijgen, maar zeker in de winter is het geliefde kost. Iedereen kent de klassieke bereiding met piepers, spekjes, rookworst en een kuiltje jus. Maar je kunt zuurkool ook een beetje feestelijk klaarmaken. Bijvoorbeeld door er een Mexicaans tintje aan te geven, en in de oven te overbakken. Olé!

dora-zuurkool-mexicaans-1

Voor vier porties zuurkool op z’n Mexicaans heb je nodig:

 • 400 gram zuurkool
 • 75 gram ui of sjalot
 • 150 gram katenspek
 • 100 gram geraspte kaas
 • zes tortilla’s van 20 centimeter doorsnede
 • mosterd
 • tabascosaus (als je het hebt)
 • zout, peper en nootmuskaat
 • boter of margarine, en olie om in te bakken

Verder heb je een lasagneschaal nodig, plus een koekenpan of een hapjespan.

Royaal

Snij de ui in kleine stukjes. Doe royaal boter in een koekenpan, zet die op een niet te hoog vuur, en bak de uienstukjes tot ze een beetje bruin zijn. Dan voeg je de zuurkool toe, waar je, als dat nodig is, het vocht een klein beetje hebt uitgedrukt. Schep de ui door de zuurkool, en voeg peper, nootmuskaat en eventueel wat zout toe. Stoof de zuurkool in zijn eigen vocht in ongeveer tien minuten beetgaar.

Haal de pan van het vuur. Snij drie reepjes katenspek in kleine stukjes, en schep die door de groente. Katenspek is vleeswaar, en hoeft niet per se goed te worden doorbakken, zoals gewone, rauwe spek. Gebruik in dit recept alleen katenspek!

Vet de lasagneschaal in met boter of olie. Leg een tortilla op een plat vlak, en besmeer die gelijkmatig met een flinke mespunt mosterd. Beleg de tortilla middenin met een plakje katenspek. Spreid een zesde deel van het zuurkoolmengsel uit over de hele tortilla. Het moet een dun laagje worden, waarbij je de randen zoveel mogelijk vrij laat. Als je de tortilla nu oprolt, krijg je binnenin een afwisseling van laagjes tortilla en laagjes spek en zuurkool. Vul zo alle zes tortilla’s.

dora-zuurkool-mexicaans-2

Leg de tortillarolletjes met de ‘naad’ naar beneden in de ingevette lasagneschaal. Als de schaal vol is, spriets je een paar druppels tabasco over de bovenkant. Het is immers Mexicaans! Als je geen tabasco of andere pepersaus hebt, dan kun je het ook weglaten. Daarna wrijf of kwast je er wat olie overheen. Doe dat zorgvuldig, dan verbrandt de tortilla niet in de oven. Verdeel ten slotte de geraspte kaas over de rolletjes en zet de schotel in een niet te hete oven. Na een klein half uur is de Mexicaanse zuurkoolschotel klaar, als de kaas gesmolten en een beetje bruin is. Let op dat er niets aanbrandt.

dora-zuurkool-mexicaans-4

Verdeel de zuurkoolrolletjes over vier borden, en geef er wat sla bij. Als je de rolletjes opensnijdt, zie je de lekkere inhoud in een spiraal. Niet alleen lekker om te proeven, maar ook lekker om naar te kijken! Duur is deze maaltijd niet, zelfs als je alles zelf moet kopen. Daarbij moet je denken aan ongeveer vier euro voor vier porties.

dora-zuurkool-mexicaans-3

Natuurlijk kan je dit ook vegetarisch maken, kruimel er dan bijvoorbeeld gerookte tofu door.

LEES MEER:   Tante Dora houdt van Mexicaans eten:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/mexicaanse-kikkererwten-met-paprika-vegetarisch/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Daagse dingen schreef:

  Dat ziet er voortreffelijk uit.

  p.s. het kost me moeite om op mobiel deze site te lezen. De zwarte letters gaat prima maar de rest is zo lichtgrijs dat ik het erg slecht kan lezen.