ZUURKOOL PANNENKOEKJES (VEGETARISCH)

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag eten we zuurkool eens heel anders. Anders, maar niet moeilijk. En heel voedzaam en lekker. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

Het mag dan wel zuurkoolseizoen zijn, maar dat wil niet meteen zeggen dat er spek en rookworst aan te pas moet komen. Deze vrijdag koken we stevige zuurkool pannenkoekjes, die goed vullen en heel gezond zijn, al was het maar omdat er maar liefst een pond zuurkool in gaat. Over ‘verstopte’ groente gesproken.

Bakmeel

Voor vier porties van twee pannenkoekjes heb je nodig:

  • 500 gram zuurkool (hoe milder hoe beter)
  • twee eieren
  • een deciliter melk
  • zelfrijzend bakmeel
  • twee volle theelepels mosterd
  • zout, peper en nootmuskaat
  • voor de garnering: crème fraîche of dikke yoghurt
  • olie om in te bakken

De voorbereiding is simpel. Laat de zuurkool uitlekken en knijp er tenslotte elk restje vocht uit. Goed knijpen! Doe de zuurkool in een mengkom, samen met de eieren, de mosterd, de melk en de kruiderij. Meng alles goed door. De massa is nu redelijk vochtig. Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe, net zolang tot het geheel een dikke pasta is. Je moet de zuurkoolsliertjes nog duidelijk kunnen onderscheiden. Het beslag moet als een bergje in de koekenpan blijven liggen.

Bergjes

Maak een redelijke scheut olie heet in de pan. Schep vier bergjes van de zuurkoolmassa in de pan en druk ze een beetje plat. Laat maar even bakken. Dan keer je de pannenkoekjes om en bakt ze aan de andere kant. Bak niet te hard, de groente heeft even tijd nodig om door en door gaar worden. Beide kanten van de pannenkoekjes moeten lekker bruin zijn. Je zult merken dat de zuurkool dan ook beetgaar is.

Serveer de pannenkoekjes twee aan twee, versierd en verfijnd met een flinke lik crème fraîche of dikke yoghurt. Doe er sla of rauwkost bij, of eet ze samen met de groente van jouw keuze. Als je een milde zuurkool hebt gebruikt, dan smaken deze groentebommetjes ook heel mild en kindvriendelijk. Als je alle ingrediënten zelf moet kopen, ben je hooguit anderhalve euro kwijt, voor acht pannenkoekjes.

VARIATIES:   Natuurlijk kun je ook reepjes katenspek of fijngehakte noten meebakken, als extra bron van eiwitten. Maar dit gerecht is van zichzelf al voedzaam, en heel smakelijk.

LEES MEER:   Zuurkool op z’n Mexicaans: ook heel lekker:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/zuurkool-op-zn-mexicaans/

Dit vind je misschien ook leuk...