ZUURKOOLTAART eventueel met spek , maar ook lekker zonder vlees

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.


zuurkool van spitskool

Al denk je dat niet altijd, het is nog steeds winter. Dus is iedereen nog in de zuurkoolstemming, toch? Vandaag een enigszins ander recept met zuurkool: een zuurkooltaart. Heel lekker en goedkoop, en gezonder dan erwtensoep uit blik. Het is even iets meer werk: dus: kom op!

Voor vier porties heb je nodig:

  • 500 gram zuurkool
  • 150 gram spek of spekreepjes (voor de vleesloze versie zonder spek, maar met zonnebloem-pitjes en een of twee moesappels)
  • een flinke sjalot
  • drie eieren
  • 30 centiliter melk of room
  • vijf à zes velletjes taartbodem voor hartige taart (diepvries)
  • peper, zout en geraspte nootmuskaat
  • (olijf)olie om in te vetten

Verder heb je een redelijk grote ovenschaal nodig.

Haal eerst de velletjes deeg voor hartige taart uit de diepvries, en laat ze in ongeveer een kwartier ontdooien. Je kunt het deeg ook zelf maken, maar met dit kant-en-klare deeg gaat het koken wel zo gemakkelijk.

Doe de in reepjes gesneden spek in een niet te hete hapjespan of koekenpan, en laat ze langzaam uitbakken. Als je wilt, kun je intussen het beslag maken. Roer de eieren, de melk of room, en wat zout, peper en nootmuskaat goed door elkaar. Als de spekjes nog niet bruin en uitgebakken zijn, maar het deeg al wel ontdooid, kun je ook alvast beginnen met het bekleden van de ovenschaal.

Vet de schaal in met wat olie. Leg de deeglapjes er zo in, dat de bodem en de randen goed bekleed zijn. Snij het deeg desnoods op maat, om alles goed passend te krijgen. Druk de naden goed aan, zodat de bodem niet gaat lekken.

Als de spekjes knapperig bruin en uitgebakken zijn, haal je ze uit de pan en zet ze apart. Bak in het spekvet de fijngesneden sjalot eerst tot ze glazig en zacht is. Dan doe je de uitgelekte en uitgeknepen zuurkool in de pan.

Stoof de zuurkool in het spekvet, op dezelfde matige temperatuur. Reken ongeveer op twintig minuten, dan is de groente gaar. Als het enigszins droog stooft, kun je eventueel wat water toevoegen. De groente mag niet bakken. Strooi er nog een beetje peper en nootmuskaat over, en eventueel een snufje zout. Bedenk dat het beslag ook al gekruid is, en het spek gezouten. Roer om.

Haal de pan van het vuur en schep de spekjes door de groente. Doe het mengsel in de taartbodem, en verdeel het goed. Roer het beslag nog eens om, en giet het over het mengsel van zuurkool en spekjes. Zorg dat het beslag goed in alle hoekjes en gaatjes komt. Klop de ovenschaal desnoods zachtjes op het aanrecht, dat helpt.

Nu gaat de taart ongeveer een half uur in een redelijk hete oven. De taart is klaar, als de bovenkant begint te bruinen. Let op het deeg: de opstaande randjes kunnen lelijk verbranden.Dora zuurkooltaart 1 klein

Snij de taart in punten en serveer eventueel met een winterse wortelsalade. Een complete maaltijd voor vier gewone of twee grotere eters. Veel benodigde ingrediënten zitten regelmatig in het pakket van de Voedselbank, maar zijn ook zelf gekocht heel goedkoop. En lekker. En gezond. Win win win.Dora zuurkooltaart 2 klein

 

 

  • Uiteraard kan men de zuurkooltaart ook vegetarisch maken. Bak dan wat schijven appel in wat boter  of olie mooi bruin. Vis die bruine schijven appel uit het vet en bak daar dan eerst een handje zonnebloempitten licht bruin. Die ook uit het vet halen en daarin dan de sjalot verder licht stoven. Vervolgens de zuurkool verder als hierboven aanstoven. En alles in de met deeg-lapjes beklede bakvorm leggen en mooi gaar bakken.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...