VOORDELIG VLEES ETEN MET VLEESWAAR, dus adviezen niet geschikt voor vegetariers

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Als je een overtuigd vegetariër bent, dan kun je dit  artikel van Tante Dora vandaag overslaan, want het gaat om vlees. Vlees is een duur voedingsmiddel. Dat kan een reden zijn om minder of zelfs helemaal geen vlees meer te eten. Maar het hoeft niet altijd een biefstuk van een half pond te zijn, of eendenborstfilet of een ander stuk luxevlees. Je kunt ook de smaak en de voeding van vlees aan je eten toevoegen, door slim gebruik te maken van vleeswaar. Vleeswaren zoals worst en ham zijn relatief goedkoop, en er zit vrij veel smaak aan, waardoor je er niet zoveel van nodig hebt. Dat scheelt al een boel geld. Bovendien zijn vleeswaren erg veelzijdig, en laten zich op allerlei manieren toepassen. Tante Dora doet een aantal suggesties:

Dora carpacco 2

  • Ham   Het hoeft niet per se dure Seranoham te zijn, als je met ham wilt koken. Soms heb je al voor minder dan een euro anderhalf ons ham, die zich prima laat verwerken tot pastaschotels (macaroni ham en kaas!), stamppotten en salades. Anderhalf ons rauwe ham kost bij de Aldi minder dan anderhalve euro. Nog meer smaak, en voor weinig geld heel veel luxe, bijvoorbeeld over de sla of op de zelfgemaakte pizza.                                         ps. Er bestaat ook lamsham en kalfsham.
  • Droge worst   Droge worsten zoals salami hebben heel veel smaak, zodat je soms maar een kontje worst nodig hebt om een pastaschotel, risotto of Mediterrane saladeschotel lekker te maken. Bovendien kun je dergelijke droge worsten lang bewaren, en telkens ergens aan toevoegen. Zelfs een redelijke droge worst is tegenwoordig niet echt duur meer. De meeste supermarkten en zelfs de HEMA verkopen prima salami-achtige worsten voor minder dan drie euro. Omdat je er zo weinig van nodig hebt, gaat zo’n worst lang mee.
  • Rollade en kipfilet   Mensen eten graag plakjes gebraden rollade of kipfilet op hun brood. Maar je kunt het ook als bijlage bij je eten geven, bijvoorbeeld als rolletjes vleeswaar bij je groente en aardappelen. Smeer er desnoods eerst wat mosterd op, voordat je de plakjes kipfilet oprolt. Dat maakt het pittiger, en het plakt de rolletjes mooi dicht. Ook andere vleeswaar kun je oprollen en bij je avondeten eten, tot en met boterhamworst toe. Opgerold lijkt vleeswaar heel veel, maar in gewicht is het heel spaarzaam.
  • Paté   Een lekkere plak paté op vers stokbrood met wat roomboter, eventueel aangevuld met een chutney of een cranberrycompote, is op zich al een complete maaltijd. Doe er wat sla bij, en je hebt prima zitten eten.
  • Spek   Moeten we je daarover nog iets vertellen? Spaghetti carbonara, lekkere zuurkool, of bonen met spek: de culinaire mogelijkheden met spek zijn onmetelijk. Je moet natuurlijk niet elke dag een half pond spek eten, maar af en toe kan geen kwaad. Spek is bovendien niet duur.

Dora cervelaatworst klein

Je gaat geen half pond salami in je pastasaus verwerken. Een onsje, in dobbelsteentjes gesneden, is vaak al meer dan genoeg. Zo minder je dus al in je vleesconsumptie, zonder dat je aan smaak mindert. Er zijn experts, die waarschuwen voor alle slechte eigenschappen van vleeswaren, alsof het gif is. Vleeswaar is geen gif. In een niet al te ver verleden aten de mensen in de herfst heel veel worst, na de slacht. Daar is nog nooit iemand aan dood gegaan. Met mate genoten zijn vleeswaren een verrijking van je maaltijd, maar je hoeft er niet rijk voor te zijn. Win win.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Neeltje schreef:

    Bedankt voor deze tips! Je brengt mij op goeie ideeën!