VOORRAADKAST VERSE PRODUCTEN
UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA
In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.
Een goede voorraad is altijd slim.
TANTE DORA zorgt er altijd voor om een goede voorraad te hebben. Voor momenten dat het noodzakelijk is. Maar ze kent ook spullen in haar voorraad die zij zelf graag gebruikt , maar die anderen nooit gebruiken. Na de kruiden in haar voorraad worden nu de verse voorraad besproken.
De producten met rode kop moet je naar eigen wens wel of niet in voorraad hebben.
Nu wat verse producten die in de voorraad van Tante Dora niet mogen ontbreken. Eigenlijk onmisbaar als je zelf goed en verantwoord wilt koken. En daarbij voldoende afwisseling ook in smaak wil realiseren. Deze producten kunnen beter koel en in het donker bewaard worden, maar die zeker niet in de koelkast thuis horen. Een koele voorraadkast, kelderkast of kelder is hiervoor dus de ideale plek.
Bewaar alles op vaste plaatsen en daarvoor geschikte mandjes, kistjes of wat dan U ook daarvoor wilt gebruiken. Zo houdt U meteen van zelf zicht op uw voorraad en weet U wat U kunt gebruiken en nieuw moet aanschaffen.
UIEN
“Wie de uien niet eert, is zijn voedsel niet weert”, hoor ik Tante Dora vaak zeggen. Maak trouwens nooit veel ui van te voren schoon, want dan verandert door oxidatie de smaak en kwaliteit. Zorg dat je altijd een kleine kilo gewone gele uien in voorraad hebt. Koop nooit zachte ui of uien die al beginnen met uitlopen. Uien moeten eigenlijk keihard aanvoelen. Ook in een netje is dat goed te controleren. Op een koele plek en in het donker blijven ze lang goed. Naast gewone gele ui, koop ik regelmatig ook rode ui. Die smaken rauw lekkerder dan gewone ui. Daarnaast koop ik als ik die goedkoop kan kopen ook zoete, witte en roze ui. Ze hebben echt een andere smaak en geven weer wat variatie.
Naast ui heb ik regelmatig bosui in voorraad. (Haal er wel snel de elastiekjes af). Het groen van deze ui, doet het erg goed in curry en gemengde groentegerechten. Natuurlijk fijngesnipperd erg lekker in salades en kruidenkwark/sausjes.
KNOFLOOK
Onmisbaar in de keuken. Saaie gerechten worden geurig, zware gerechten worden met knoflook lichter. Knoflook kan je persen, stoven, hakken, in olie getrokken confit van maken en drogen. De smaak blijft altijd aanwezig. En knoflook is echt gezond. Koop knoflook per knol of in strengen. Ze kunnen geheel wit zijn, maar goede knoflook uit Frankrijk is vaak rozeachtig van kleur. Ze moeten erg hard en niet uitgelopen zijn en stevig in de vliesjes zitten. Sommige mensen vinden de smaak een probleem, gebruik dan minder knoflook en combineer de gerechten met verse peterselie. Ook een glaasje melk na een knoflookgerecht neemt een gedeelte van de geur weg.( loopt een knoflookteen bij je uit, plant hem dan in een pot of je kruidentuin).
Gemberwortel ( als je die echt gebruikt)
Als je veel Aziatische gerechten maakt en je houdt daarnaast van de smaak van gember koop dan verse gemberwortel. Met een goed mes snij je telkens een dun plakjes af en schilt dit dan en dit wordt dan klein gehakt of gesneden gebruiken. Bij vis als zalm gebruik ik vaak heel dunne plakjes gember, die combinatie is erg lekker.
Rode pepers (als je van pittig houdt)
Ze hangen bij mij meestal aan een draadje geregen gedroogd te wachten op gebruik. Vaak zelf geteeld of erg goedkoop gekocht. Spaanse peper geeft echt een stevige scherpe smaak aan een gerecht. Bijna onmisbaar bij roerbak gerechten en vis.
Citroen
Ik koop altijd niet behandelde (echte gif op de schil) citroenen, zodat ik ook de schil kan gebruiken. Het nadeel is wel dat die snel schimmelen, dus koop deze beter los dan in een netje. Daar zit vaak minstens een slechte citroen in. Voor het sap alleen kan je flesjes goede biologische citroensap kopen. Normaal is dat veel goedkoper dan zelf uitgeperst sap. En in de koelkast blijft het bij mij altijd goed. Houdt ik citroenen over en beginnen ze in te drogen, dan rasp ik de schil en bewaar dat opgekookt in weinig suikerstroop afgekoeld in de koelkast ( voor een of ander gebak). Trouwens citroenen kan je beter gewoon in de keuken bewaren, dan houd je ze in zicht.
Appels
Natuurlijk kan je appels zo eten en de meeste kinderen zijn er dol op. Maar rauw of gerasp of in stukjes is appel lekker in diverse salades. Maar verder echt geschikt om echte variatie in je eten te hebben. Bij groentes als kool, gebakken of in vele nagerechten. Probeer aan kleine lekkere bio appels te komen ( liefst zoet zure). Geschikt voor alles en van de schil en klokhuizen kan je ook nog appelgelei en ook zoiets als mintjelly maken.
Verder onmisbaar bij chutney’s. Weer iets dat je beperkt zou moeten maken om op arme dagen iets leuks te kunnen eten. Bewaren in een mandje of een papierenzak op een donkere koele plek.
Aardappels
Koop niet te veel aardappels in voorraad, de prijs blijft tegenwoordig over het hele jaar redelijk constant. Bewaar je ze te lang dan lopen ze gegarandeerd uit. Vroeger werd daartegen poeder over aardappels in een aardappelvoorraad gestrooid. Nu is dat poeder niet erg gezond. Zelfs de schillen mogen niet bij de compost of de groene afvalcontainer. Strooi je niet dan vormen na twee maanden en bij een hogere temperatuur de aardappels spruiten en verlies je aan gewicht en moet je ook meer werk verzetten. Bewaar aardappels in ieder geval niet op een plek met daglicht, want dan wordt de schil vies groen en vormt natuurlijke gif ( het blijft een plant van de nachtschade familie en op de aardappels na is alles aan de aardappelplant giftig). Ik koop meestal zowel vastkokende als iets meer kruimelige aardappelen. En als het kan van tijd tot tijd echte krieltjes, soms Opperdoezer Ronde in het seizoen en een kleine soort zoals de Franse Ratte variëteit.
Prei
Als voorraad is een stevige preistreng genoeg. Voor soep, stoofgerechten en alle andere mogelijke gerechten in plaats van ui te gebruiken. Dit past altijd, smaakt goed en anders dan met ui.
Gebruik alles van prei. Wit smaakt anders dan groen. En het groene deel moet je goed wassen na het snijden (zand). Gebruik de wortel van prei of na goed wassen voor groentebouillon of door een tempurabeslag gefrituurd ( het einde).
Winterwortel
Een zak van 1 kilo als voorraad. Maar haal ze gelijk uit het plastic. Zeer breed te gebruiken: rauw voor salades, gekookt voor soepen en stoofgerechten, bij vlees en visgerechten en zelfs in toetjes en gebak.
Trouwens winterwortel kan je in vele vormen en diktes snijden, dat geeft al afwisseling. Maar met simpel geraspte wortel met een beetje dressing heb je al snel een goedkoop groentegerecht of bijgerecht voor lunch of de boterham.
Komkommer
Koop komkommer alleen als die goedkoop zijn. En kijk eens bij een Turkse winkel, die verkopen vaak kromme exemplaren voor weinig geld. Haal er altijd de krimpfolie vanaf en bewaar ze liever niet in de koelkast.
Eieren
Nooit in de koelkast bewaren. Koop ze het liefst gelijk per twintig of dertig (tray) bij iemand met weinig kippen, die zeker los lopen. Misschien iets duurder maar een stuk lekkerder. Een ei is in de loop der tijd eigenlijk nauwelijks duurder geworden, dus een van de goedkoopste eiwitbronnen.
En men is er weer achter gekomen dat eieren gerust elke dag gegeten mogen worden ( wel afwisseling, graag).
Verdere verse groente en fruit
Koop deze beperkt naar het seizoen. Wat je hier in het groeiseizoen kan kopen is altijd goedkoper en beter voor het milieu dan groente van elders of in een pot of uit de diepvries. Koop maar een beetje voorraad. Natuurlijk zijn bietjes veel langer te bewaren dan bladgroentes ( die je eigenlijk niet moet bewaren en dezelfde dag moet eten). Eet echter het blad van biet of radijs gelijk op.