WAAROM ZIJN ER BIJNA GEEN ZAKJES MET KRUIDEN MEER, WAARMEE WE ONZE KRUIDENPOTJES KUNNEN NAVULLEN?

Vroeger gingen kruidenfabrikanten als Silvo ervan uit dat we thuis al een mooi kruidenrekje in de keuken hadden, en dat wij als consumenten genoeg hadden aan een navulling in een luchtdicht plastic zakje. Die hingen bij de supermarkt aan een haakje, ze namen geen plaats in, en waren gemakkelijk in het gebruik. Pas als je echt een glazen potje nodig had, dan kocht je die, in plaats van een navulzakje. Maar de insteek was vroeger: je hebt een potje, en je hebt slechts een navulling nodig.

Tegenwoordig kun je vrijwel geen navulzakjes meer kopen. Er staan alleen nog glazen potjes met plastic strooideksels in de rekken. En als dat potje leeg is, moet je weer opnieuw een glazen potje met strooideksel kopen. Enzovoort. Zo komt er in een mensenleven een behoorlijke hoeveelheid afval bij elkaar. Ook zo’n plastic navulzakje is afval, maar qua gewicht veel minder, en bovendien is zo’n zakje gemakkelijk te recyclen. In het geval van een leeg kruidenpotje is het te hopen, dat de consument het plastic deksel en het glas van elkaar scheidt. Bovendien zit er meer plastic in één enkele dop, dan in tien zakjes.

Toko

Gewoon, heel in het algemeen: navullen is goedkoper en spaarzamer dan weer een nieuw potje kopen. Waarom kun je geen ‘losse’ kruiden meer kopen in de supermarkt? Toko’s verkopen nog wel kruiden apart in plastic bakjes. Maar niet iedereen heeft een toko in de buurt, en de toko heeft ook niet alle kruiden. Toch jammer, allemaal.

Markt

Op sommige (week-)markten staat een kraam met verse kruiden. Daar kun je wel kruiden kopen in de door jezelf gewenste hoeveelheid. Neem echter van de meeste kruiden maar weinig. Want van veel kruiden gebruiken we nooit erg veel. En het is jammer als die oud en duf zijn geworden.

Voor alle lezers van tante Dora die nog wel ergens navulzakjes op de kop kunnen tikken: vandaag een goede tip hoe je lege potjes opnieuw kunt vullen zonder te morsen.

Neem een stukje papier van ongeveer 8 x 10 centimeter, en draai het tot een toetertje: boven wijd en onderaan in een puntje. Maar het puntje niet te puntig, en zorg dat er onderaan een opening overblijft van ongeveer een centimeter in doorsnee.

Kijk aan: een papieren trechter! Zet het papier vast met een paperclip en steek hem in de hals van het kruidenflesje. Giet het navulzakje leeg in de trechter. Een klein beetje schudden, en de droge kruiden lopen vanzelf als in een zandloper in het flesje. Klaar!

Geknutsel

Als je dit geknutsel teveel is, kun je ook een puntig theelepeltje gebruiken, om de kruiden over te scheppen. Maar dat lukt alleen als het bakje of zakje breed genoeg is om er überhaupt een theelepeltje in te steken. Dat is niet altijd het geval. Dus: maak een trechtertje van papier!

LEES MEER: Investeer in een kruidenrek:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/investeer-in-een-kruidenrek/

Dit vind je misschien ook leuk...

7 reacties

 1. wil schreef:

  Turkse winkel, en vaak op markten zijn wel zakjes losse kruiden te koop. En zelf kweken en drogen kan deels ook, veel goedkoper en meer geur en smaak.

 2. Anoniem schreef:

  Op onze weekmarkt staat een kraam met allerhande soorten kruiden en daar slaag ik meestal. Het originele kruidenpotje maak ik schoon en (heel goed!) droog en dan vul ik die bij. Ik kijk even hoeveel gram er in past, want je verkijkt je gemakkelijk op het gewicht van kruiden.

 3. Marjan schreef:

  Ik haal mijn losse kruiden en thee op de markt hier. Neem mijn eigen glazen pot mee met royale opening. De kruiden of thee worden zo in de pot geschept en thuis hevel ik ze over. Op dezelfde manier met een papiertje zoals hierboven!

 4. botervlliegje schreef:

  We hebben een leuke toko in de stad met heeeeel veel kruidenbakjes en ook een Turkse winkel dichtbij met wat minder kruiden maar wel kruiden die je dan in de supermarkt weer niet vindt.

 5. johmar schreef:

  Ik koop steeds vaker verse kruiden bij de groenteboer. En als ik meer heb dan ik op korte termijn nodig heb droog ik of vries ik die in. Ook nog eens een stuk lekkerder en in veel gevallen goedkoper en minder afval

 6. liesbet schreef:

  Ik denk eerlijk gezegd dat de meeste mensen het teveel moeite vinden om hun kruidenpotje zelf weer bij te vullen en het makkelijker vinden om gewoon een nieuw potje te kopen.

 7. Rita schreef:

  Bij de Xenos en sostrene grene kun je ook allerlei kruiden in zakjes kopen.