WARMHOUDEN EN SUDDEREN DOE JE HET BESTE OP EEN PLAATJE

Een sudderplaatje, warmteverdeler of warmhoudplaatje: het zijn verschillende woorden voor hetzelfde ding. Bij het goede huishoudwarenhuis kun je ze nog wel kopen: van die metalen plaatjes waarmee je jouw pan met eten kunt scheiden van de hitte van de gasvlam. Meestal is zo’n sudderplaatje dubbelwandig, met een holle ruimte tussen twee lagen metaal. Door de luchtlaag in die holle ruimte knalt de hitte van de vlam niet meteen tegen de onderkant van de pan. De warmte komt uiteindelijk wel in de pan en daarmee in het gerecht, maar meer gedempt, minder fel.

Dora sudderplaatjes klein

Waarom is zo’n sudderplaatje of warmhoudplaatje zo handig? Waarom heeft ieder huishouden er een aantal nodig? Hier een drietal manieren waarop je zo’n slimme warmteverdeler kunt gebruiken:

  • Omdat de hitte van de vlam de pan niet op één plaats schroeit, maar de warmte letterlijk verdeelt, kun je er heel goed eten op laten sudderen, zonder dat de boel aanbrandt. Voor slow cooking heb je echt een sudderplaatje nodig. In de traditionele keuken met z’n draadjesvlees is het ook een heel handig apparaatje.
  • Je kunt de warmteverdeler ook als warmhoudplaatje gebruiken, zodat al dat lekkere eten niet onnodig afkoelt. Alleen al daarom is het handig om meer dan één warmhoudplaatje te hebben. Dan kun je de groente én de piepers én het draadjesvlees met jus warm houden. Vroeger, toen tante Dora nog koffie met de hand zette in een Melitta-filter, werd de koffie warm gehouden op zo’n plaatje, op een gasvlam op de allerlaagste stand.
  • Overigens kun je zo’n metalen plaatje ook gebruiken om er op de gasvlam pitabroodjes of ander oosters brood mee te roosteren en warm te maken. Indiase chapati’s worden heel mooi gaar en een beetje bruin, als je de warmteverdeler gebruikt boven een hete vlam.

Dora chapati's 2 klein

Je ziet: in de spaarzame maar smakelijke keuken kun je niet zonder een sudderplaat. Kopen, zo’n ding. Voor de prijs hoef je het niet te laten. En anders vraag je er één voor je verjaardag. Je kunt sudderplaatjes ook op rommelmarkten kopen. Let er dan wel op dat je er niet eentje koopt met asbest, want dat werd vroeger veel voor warmteverdelers gebruikt.

LEES MEER: Over chapati’s gesproken: hier is het (simpele) recept!

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/zelf-chapatis-maken-voor-je-curry/

 

Dit vind je misschien ook leuk...