WEL GRAAG EEN KNOFLOOKSMAAK, MAAR NIET TEVEEL

In de recepten die we wekelijks op tante Dora zetten, doen we niet scheutig met knoflook. Knoflook is een gezond kruid, dat volgens sommigen zelfs goed is voor hart en bloedvaten. Bovendien kunnen Italiaanse en Aziatische gerechten niet zonder. Lekker dus, die knoflook. Niet iedereen wil echter de volgende dag met een knoflookkegel naar zijn of haar werk. De knoflooksmaak is oké, maar niet teveel van het goede. Hieronder geven we je een aantal manieren om je maaltijden wel een lekker knoflookaroma mee te geven, maar geen knoflook-opdoffer:

dora-knoflook

  • Als je bijvoorbeeld vlees of vis wilt bakken, en er een verfijnd knoflooksmaakje aan wilt geven, dan kun je de olie of boter met look aromatiseren. Prik een niet te kleine knoflookteen aan een vork, en roer daarmee door de warm wordende olie of boter. Die neemt daardoor de knoflooksmaak over. Let erop dat de teen niet bruin wordt, want dan smaakt de look, en daarmee de boter, licht bitter. Als de smaak in het vet zit, gooi je de teen weg, en bak je het vlees of de vis. Je proeft de knoflook heel subtiel.
  • Brood met een vleugje knoflook kan een goede basis zijn voor tapas, voorgerechtjes en bijlagen bij soep. Plet een teen knoflook, zodat het sap er een beetje uitloopt. Als je de teen niet al te veel tot moes stampt, dan kun je hem tussen duim en wijsvinger nemen, en zo het brood ermee inwrijven. Als je een ovenschotel een beetje naar knoflook wilt laten smaken en ruiken, wrijf dan de binnenkant van de ovenschaal in met een geplette knoflookteen. Fijngehakte of uitgeperste knoflook in ovenschotels wordt vaak bitter tijdens het bakken. Een met look ingesmeerde ovenschaal produceert die bittere bijsmaak niet.
  • Soms is knoflookpoeder handig. Gedroogde knoflook is bij lange na niet zo geurig als vers, maar een mespuntje knoflookpoeder kan bijvoorbeeld aan een vinaigrette net dat kleine beetje knoflookaroma geven, dat je sla of rauwkost nodig heeft.

Dora falafel 2 klein

Knoflook hoort bij een spaarzame maar lekkere keuken. Ook als het qua knoflook niet per se knal! en kaboem! hoeft te zijn, kun je nu een licht knoflookparfum om je eettafel toveren.

LEES MEER:   Voor zo’n falafel met knoflooksaus kun je beter vers uitgeperste of fijngehakte knoflook gebruiken:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/dora-recept-van-de-dag/falafel-met-knoflooksaus-vegetarisch/

 

Dit vind je misschien ook leuk...