WEL HET AROMA, NIET DE WALM

Knoflook hoort bij de spaarzame keuken omdat het een bijzonder smaak geeft, zelfs aan simpele ingrediënten. Zonder knoflook kun je niet Aziatisch of Italiaans koken. Bovendien is het een gezond kruid, dat volgens sommigen zelfs goed is voor hart en bloedvaten. Nu wil niet iedereen een uur in de wind naar knoflook ruiken. En soms smaakt een gerecht beter als de knoflooksmaak enigszins subtiel is. Hieronder geven we je een aantal manieren om je maaltijden wel een aangenaam knoflookaroma mee te geven, maar geen onaangename klap in je gezicht:

  • Als je bijvoorbeeld vlees, vis of groente wilt bakken, en er een verfijnde knoflooksmaak aan wilt geven, dan kun je de olie of boter met look aromatiseren. Prik een niet te kleine knoflookteen aan een vork, en roer daarmee door de warm wordende olie of boter. Die neemt daardoor de knoflooksmaak over. Let erop dat de teen niet bruin wordt, want dan smaakt de knoflook, en daarmee de boter, al snel bitter. Als de smaak in het vet zit, gooi je de teen weg, en bak je het vlees, de vis of de groente. Je proeft de knoflook heel subtiel.
  • Brood met een vleugje knoflook kan een goede basis zijn voor tapas, voorgerechtjes en bijlagen bij soep. Plet een teen knoflook, zodat het sap er een beetje uitloopt. Als je de teen niet al te veel tot moes stampt, dan kun je hem tussen duim en wijsvinger nemen, en zo het brood ermee inwrijven. Als je een ovenschotel een beetje naar knoflook wilt laten smaken en ruiken, wrijf dan de ovenschaal in met een geplette knoflookteen. Fijngehakte of uitgeperste knoflook in ovenschotels wordt vaak bitter tijdens het bakken. Dat gebeurt niet als je de ovenschaal ermee insmeert.
  • Soms is knoflookpoeder handig. Gedroogde knoflook is bij lange na niet zo geurig als vers, maar een mespuntje knoflookpoeder kan bijvoorbeeld aan een vinaigrette net dat kleine beetje knoflookaroma geven, dat je sla of rauwkost nodig heeft. Maar veel knoflookpoeder in een kruidenmengsel of gerecht, vindt Tante Dora zelf niet lekker. Want knoflookpoeder heeft een eigen smaak.

Knoflook hoort erbij, maar soms is spaarzaam smakelijker dan radicaal. Het komt op de nuance aan.

LEES MEER:   Geen Mediterrane keuken zonder knoflook, zoals deze typisch Italiaanse salade:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/salade-tomaat-mozzarella-vegetarisch/

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Greet schreef:

    Dit is de periode om zelf knoflook te poten. Ik gebruik daarvoor oude bouwemmer waar ik wat gaten onderin gemaakt heb. Goede grond erin , wat teentjes knoflook, en verder, gewoon afwachten.