ZET DE SLA MET KLUIT IN DE TUIN (EN GENIET ER NOG EEN KEER VAN)
UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA
In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.
En soms heeft Tante Dora daar heel andere ervaringen in opgenomen.
Het werkt! De foto bij dit artikel is het bewijs. Groenten en kruiden die je in de winkel met kluit koopt, kunnen na gebruik nog een keer uitgroeien, als je ze in de tuin of in een grotere pot zet. Zo heb je ten minste twee keer plezier van je aankoop. Zeker nu, in dit groeiseizoen, is de kans erg groot dat je groente met kluit aanslaat en opnieuw uitloopt.
In sommige winkels wordt al een paar jaar sla met kluit verkocht. De kluit zorgt ervoor dat de sla niet uitdroogt, en lekker knapperig blijft. Knapperiger dan de sla die op het veld of in de kas van de wortel wordt gescheiden. Bij de Aldi heet zoiets trio sla: drie verschillende fijne slasoorten bij elkaar in een vochtig kluitje aarde, dat vochtig blijft onderin een plastic puntzak. Je ziet vooral de volle krop, maar daar zit een rechthoekig blokje teelaarde onder.
Stronk
Snij de bladeren van de krop, maar zorg ervoor dat er boven de grond van het kluitje een stronk overblijft. Dat de bladeren grotendeels zijn weggesneden geeft niet. Als er maar iets van de bladeren overblijft. Als de sla gebruikt is, zet je het stronkje met kluit in je tuin, of in een ruime bloempot met extra potaarde, het liefst op een plek waar af en toe zon is, maar ook schaduw. Geef de kluit voldoende water, en wacht.
Na ongeveer een week zul je zien dat de stronk begint uit te lopen. Er kondigen zich nieuwe, gave blaadjes aan, in het geval van trio sla in verschillende kleuren. Blijf water geven, als dat nodig is, en jaag de slakken weg. Over een aantal weken heb je weer een krop sla, die je kunt oogsten. Twee keer sla voor de prijs van één. Hetzelfde geldt voor kruiden in een pot. Als je de bieslook hebt gebruikt en de kluit in de tuin of in een pot zet, dan heb je grote kans dat de bieslook weer uitloopt, zeker in dit groeiseizoen.
Het Tante Dora Onderzoeks Team (TDOT) zal de herboren slakrop in haar proeftuin blijven volgen, en verslag doen van de groeivorderingen. Als de tweede oogst achter de rug is en de sla groeit nog voor een derde keer uit, zullen we je het laten weten. Wetenschap in dienst van de spaarzaamheid.
LEES MEER: Misschien heb je geluk, en groeit er genoeg sla terug om zo’n heerlijke tonijnsalade te maken:
http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/dora-recept-van-de-dag/sla-met-tonijn/
De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl
Een dat kan ook met bleekselderij, paksoi, lenteui ( daar blijf je van snijden).
Tipje koop een zakje bij b.v. De l.idl met plukslazaadjes. Gegarandeerd de hele zomer sla. Die groeien ook weer aan als je ze boven het groepen afsnijdt. Vorig jaar aten wij de hele zomer verse sla voor 19 cent!
Ik ga het proberen ben altijd wel in voor een experiment