ZOEF-ZOEF-KOKEN

Toen tante Dora nog een jonge huisvrouw was (de meeste meisjes werden een halve eeuw geleden huisvrouw), droomden veel vrouwen van een keuken waarin het koken vrijwel vanzelf ging. Waarin apparaten het grootste deel van het werk van je afnamen. Waarbij je bij wijze van spreken je schort niet meer aan hoefde. Alles met een druk op de knop. We vonden op YouTube een filmpje, waarin werken in de keuken zoef, zoef! gaat: https://www.youtube.com/watch?v=0q5bH5hn1tg

Nu is die toekomst werkelijkheid geworden, lijkt het wel. Wie toch nog even de keuken opzoekt, kan met een druk op de knop in vijf minuten een magnetronmaaltijd op tafel toveren. Zelfs als het fornuis wel aan gaat, is het met allerlei voorgesneden wokgroenten en kant-en-klare sauzen ook in tien minuten gepiept. Zo houd je ’s avonds meer tijd over om op de bank naar Netflix te kijken, of te chatten op je iPhone.

Proeflaboratorium

Een halve eeuw geleden begon het in de keuken van tante Dora meer op een proeflaboratorium te lijken. In die tijd verschenen steeds meer producten in de winkel, waarvan het merendeel van de Nederlanders nog nooit had gehoord.

Het allereerste stukje camembert, gemalen Zwitserse kaas, de eerste huiswijn in een kartonnen pak van Albert Heijn, worst met knoflook, watermeloen, en rare groenten als aubergine en broccoli. Dat waren onbekende ingrediënten, waarvan lang niet iedereen wist hoe je ze moest klaarmaken.

De kookboekenschrijfsters (meestal vrouwen, inderdaad) maakten overuren, om de Nederlandse huisvrouwen exact uit te leggen hoe je al die exotische dingen smakelijk toebereidt. En wel zo, dat man en kinderen niet meteen begonnen te jengelen ‘Dat lust ik niet!’

dora-hasselback-aardappelen-1

Inmiddels is half Nederland aan de sushi, en zijn de piepers allang vervangen door couscous. Dan wel graag aan huis bezorgd, of in een heel-snel-klaar variant. Kant-en-klaar is de norm. Alleen is kant-en-klaar duur, smakeloos, en staat bol van de chemische geur-, kleur- en smaakstoffen. Hoe bereid je van rauwe ingrediënten een smakelijke, gezonde en voordelige maaltijd? Veel mensen weten het niet meer. Of ze willen het niet weten. Wij van tante Dora proberen het wel. Geen kartonnen eten, maar echt voedsel voor iedereen. Daarom elke dag ten minste één recept uit onze ouderwetse Tante Dora Keuken. Dat beloven we!

 

LEES MEER:   Wat niet wil zeggen, dat de magnetron niet erg handig kan zijn in de moderne keuken:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/koken-met-de-magnetron/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Merel schreef:

    Ik weet nog dat ik een zelfreinigende oven kocht : -)) Ha ha, nooit schoongemaakt, omdat ik dacht dat dat ding dat zelf deed. Bloos.