13 SEPTEMBER: WERELD CHOCOLADEDAG

Het is vandaag Wereld Chocoladedag! Je weet dus wat je te doen staat: zo snel mogelijk familieverpakkingen Mars, chocoladerepen en M&M’s kopen, en je helemaal klem eten aan chocolade. Dat willen althans de producenten van cacao, want die zijn natuurlijk de motor achter zo’n ‘dag’, zoals zoveel speciale ‘dagen’ op de kalender worden gesponsord door fabrikanten en producenten.

Dora chocopasta 3

Chocola is het troosteten bij uitstek van de wereld. Vooral de westerse wereld, want de cacaoboeren in Zuid-Amerika en Afrika, degenen die onze liefde voor de chocolade met hun werk mogelijk maken, zijn vaak zo arm dat ze zich geen reep of candybar kunnen veroorloven. Nooit. In Europa en de VS zijn er weinig voedingsproducten waar chocola NIET aan is toegevoegd. Chocola is de grote verleider, die alle gewone dingen, zoals ontbijtgranen en koekjes, nog lekkerder maakt.

Grondstof

Cacao, de grondstof van chocolade is, net als koffie, thee en suiker al eeuwen een belangrijk product in de wereldhandel. Er gaan miljarden om in de cacaohandel, en als de oogst van cacaobonen tegenvalt, dan is iedereen in rep en roer. Want als de prijs van cacao omhoog gaat, dan moet de prijs van al die populaire candybars en luxe ontbijtgranen ook omhoog. Dat kan de omzet flink schaden, zeker als het gaat om miljardenomzetten.

De extra hoge prijzen in jaren van krapte zorgen niet voor meer inkomen van de boeren. De winsten van de voedingsbedrijven zijn een veelvoud van die van de producenten in tropische landen. Daarom zijn juist producten als cacao en ook koffie zo belangrijk in de wereldwijde keten van Fair Trade. Juist hier liggen de inkomsten van boeren en van handelaren en westerse bedrijven erg ver uit elkaar. Niet eerlijk.

chocolade veel

Natuurlijk willen de chocoladeproducenten ons vandaag aanmoedigen om lekker veel van het bruine goedje te eten. Maar het is ook weleens goed om na te denken over de manier waarop de chocoladehagel op onze boterhammen terechtkomt. Een bewuste consument is ook een spaarzame en duurzame consument.

Zonde

Waarmee we helemaal niet willen zeggen dat chocolade eten een zonde is. Hooguit als je worstelt met je gewicht. Maar zelfs dan moet je zelf weten wat je koopt en eet. Zoals je misschien wel gezien hebt, staan er op deze site regelmatig recepten waarin chocolade en cacao een rol spelen, soms zelfs een belangrijke rol. Want het is duidelijk: bijna iedereen vindt chocolade lekker. Daar heb je geen Wereld Chocoladedag voor nodig. Zo, en nu is het tijd voor een kersenbonbonnetje!

Dora chocolade eitjes

LEES MEER:   Van zo’n lekkere candybar kun je gemakkelijk een bijzonder nagerecht maken. Je hebt er alleen een frituurpan voor nodig:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/dora-recept-van-de-dag/een-bijzonder-nagerecht-gefrituurde-mini-bounty-of-mars-of-welke-snoepreep-dan-ook/

Dit vind je misschien ook leuk...