15 JUNI: DAG VAN DE SCHOONMAKER

Toch maar eens even aandacht aan de ‘Dag van de schoonmaker’, vandaag 15 juni. Want veel mensen zien schoonmakers simpelweg over het hoofd. Het zijn stille werkers, die met schoonmaakdoek en veger op de achtergrond bezig zijn in onze kantoren, scholen en treinstations. Ze zullen vast wel nodig zijn, maar je bent druk, je hebt haast, en het zal wel goed komen.

dora-dag-schoonmaak

Meestal komt het wel goed. Totdat schoonmakers gaan staken, bijvoorbeeld voor betere lonen of betere werkomstandigheden. Dat is wel eens nodig, want ook de werkgevers in de schoonmaakbranche zien hun eigen harde werkers wel eens over het hoofd. Dat leidde begin 2012 tot een zeer langdurige stakingsactie, onder andere op het station in Utrecht, vooral voor betere arbeidsomstandigheden en een klein beetje respect. Dus geen vieze hokken met gammele tafels om er je boterhammetje op te eten, maar een nette kantine waar een beschaafd mens zich thuisvoelt. Een klein beetje meer aandacht.

Vieze perrons

De stakende schoonmakers hebben de strijd uiteindelijk gewonnen, na maanden lang geen stations en treinen te hebben schoongemaakt. Toen was hun werk ineens wel heel goed zichtbaar, juist omdat het niet meer werd gedaan. Vieze perrons, smerige wachtruimten en uitpuilende afvalbakken lieten goed zien hoe belangrijk dergelijke stille werkers in onze samenleving zijn. Juist van de schijnbaar inwisselbare werknemers hebben wij allemaal het meeste profijt: schoonmakers, vuilnismannen, verplegenden, buschauffeurs en wegwerkers. Als zij ermee stoppen, dan staat het hele raderwerk van onze samenleving stil.

Daarom heeft de branchevereniging SIEV (Schoonmaken Is Een Vak), vorig jaar voor het eerst een ‘Dag van de schoonmaker’ georganiseerd, om de ongeveer 50.000 schoonmakers in ons land publicitair in het zonnetje te zetten, en om aan het brede publiek ‘extra aandacht, respect en waardering’ te vragen voor de schoonmaker. Vorig jaar was de Dag een groot succes, en het ziet er dit jaar ook goed uit, zodat de ‘Dag van de schoonmaker’ waarschijnlijk een jaarlijks terugkerend evenement wordt.

duim omhoog

Als je vandaag dus een schoonmaker M/V aan het werk ziet: een opgestoken duimpje zullen ze zeker waarderen. Lees meer over de Dag: http://siev.info/15-juni-2017-dag-schoonmaker/

LEES MEER:   Een beetje meer respect graag. Er zijn zelfs koks die honger hebben:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag/koks-die-zelf-honger-hebben/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. johmar schreef:

    Leuk bedacht allemaal, maar helaas merken ik en mijn collegas helemaal niets van deze dag, niet van onze werkgever en over het algemeen helemaal niets van de mensen op de plekken waar we schoonmaken, dus de term evenement is wat mij betreft schromelijk overdreven