29 SEPTEMBER: INTERNATIONALE DAG VAN HET HART

Op het eerste gezicht lijkt de Internationale Dag van het Hart, morgen 29 september, niets te maken te hebben met besparen of spaarzaamheid. Maar daar vergis je je in. Let op!

dora-hart

Het is niet voor niets dat jaarlijks de Internationale Dag van het Hart wordt gehouden. Per jaar sterven wereldwijd 17,2 miljoen mensen aan hart- en vaatziekten. Het is doodsoorzaak nummer één. Meer dan een derde van de doden in de wereld sterft aan ziekten van het hart en de bloedvaten. Wetenschappers hebben berekend, dat 80% van die wereldburgers nog zou hebben geleefd als ze niet hadden gerookt, als ze wat beter hadden gegeten en wat meer op hun gewicht hadden gelet.

Lifestyle-dingetjes

Veel hart- en vaatziekten zijn dus te voorkomen, door bepaalde dingen NIET te doen. Niet roken, geen junkfood eten, niet alleen maar in de auto rijden maar af en toe gaan lopen, en nog een aantal van die lifestyle-dingetjes. Daar komt het bespaar-element om de hoek. Roken, junkfood, alcohol, snoep en snacks, en deelnemen aan het autoverkeer kosten veel geld. Het bespaareffect van het niet meer roken hebben we wel eens voor je uitgerekend. Daarbij gaat het om soms duizenden euro’s per jaar.

Hoewel veel liefhebbers dat niet willen geloven, zijn junkfood en industriële kant-en-klaarmaaltijden veel duurder dan zelfgemaakte maaltijden, gemaakt van rauwe ingrediënten. Zelfgemaakt is niet alleen gezonder, maar ook goedkoper. De dingen die slecht voor je zijn moet je meestal voor veel geld aanschaffen. Als je dus niet meer rookt en snackt, dan zeggen niet alleen je hart en je bloedvaten jou dankjewel, maar ook je portemonnee.

dora-appel-eten

De World Heart Foundation, die de jaarlijkse Dag van het Hart organiseert, hoopt door voorlichting en campagnes de sterfte aan hart- en vaatziekten in 2025 met een kwart te hebben teruggebracht. Dat is een fors doel. Maar het kan wel. En het helpt, als je beseft dat je er ook nog heel veel geld mee uitspaart, als je gezonder gaat leven. Langer fit en gezond blijven, én veel geld besparen: als dat geen win-winsituatie is!

LEES MEER:   We wezen recent nog op de samenhang tussen stoppen met roken en besparen:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/roken-doodt-onder-andere-jouw-portemonnee/

 

Dit vind je misschien ook leuk...