5 SEPTEMBER: DAG VAN DE LIEFDADIGHEID

Misschien wist je het nog niet, maar morgen, maandag 5 september, wordt voor de derde keer wereldwijd de jaarlijkse Dag van de Liefdadigheid georganiseerd. Met deze dag willen de Verenigde Naties aandacht vragen voor de noodzakelijkheid en de wenselijkheid van liefdadig werk. De dag is niet toevallig gekozen, want 5 september is de sterfdag van Moeder Teresa, hét voorbeeld van iemand die haar hele leven lang liefdadig werk verrichtte.

Dora liefdadigheid

Liefdadigheid heeft in onze 21ste-eeuwse wereld niet zo’n beste naam. Liefdadigheid riekt naar goedbedoelde maar niet zo effectieve hulpverlening, die eigenlijk helemaal niet nodig zou zijn als de wereld een beetje rechtvaardiger in elkaar zou steken. Liefdadigheid lijkt meer een vrijblijvende pleister op de wonde, dan een echte, fundamentele oplossing voor de achterliggende oorzaken van alle narigheid. Liefdadigheid heeft in een aantal gevallen ook iets neerbuigends, iets dat rijke mensen doen voor de armen, om zichzelf beter te voelen.

Afhankelijk

Desondanks is het een waarheid als een huis, dat we niet zonder liefdadigheid kunnen. Ook in ons rijke Nederland zijn vele honderdduizenden mensen afhankelijk van liefdadigheid. De mazen is het sociale vangnet worden steeds wijder, en voordat je het in de gaten hebt zak je er doorheen. In veel gevallen hoef je dan niet bij de overheid aan te kloppen, want die vindt dat je je ongeluk aan jezelf te wijten hebt. Wie schijnbaar zijn best niet doet of domme dingen uithaalt, moet maar op de blaren zitten.

Ook een zeer nuttige instelling als de Voedselbank is welbeschouwd een vorm van liefdadigheid. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft de overheid part nog deel aan het runnen van de Voedselbank. Sommige politici vinden de Voedselbank zelfs nogal overdreven, in een land waarin, naar hun mening, ‘armoede niet bestaat’. Waarmee meteen het uitstekende werk van vele duizenden Voedselbankvrijwilligers uit heel het land als naïeve onzin wordt bestempeld.

duim omhoog

Er zijn in ons land veel meer organisaties, instellingen en personen, die mensen helpen die tussen de wal en het schip zijn beland. Vaak doen ze hun werk in stilte, zonder er al teveel ruchtbaarheid aan te geven. Zij zorgen dat kinderen uit arme gezinnen toch kunnen sporten, of dat chronisch zieke mensen ook eens onbezorgd op vakantie kunnen. Zij maken ongelofelijke dingen waar, waarover moedeloze mensen niet eens meer durfden dromen. Zij brengen een straal helder zonlicht op plekken waar alleen nog maar duisternis leek te heersen.

Dienstverlening

Misschien moet je het tegenwoordig niet meer ouderwets ‘liefdadigheid’ noemen. Noem het sociale dienstverlening, of maatschappelijke hulp. Maar dat liefdadigheid in deze hypermoderne eeuw nog steeds een belangrijke rol vervult, is een ding dat zeker is. De hulpvraag groeit alleen maar. Zelfs kerken, die vroeger bijna een monopoly hadden op liefdadigheid, maar die een halve eeuw geleden steeds minder te doen kregen door de destijds groeiende welvaart, melden tegenwoordig weer toenemende aantallen mensen die aan de kerkdeur kloppen om hulp.

Misschien is het daarom toch een goed ding om met een internationale Dag van de Liefdadigheid aandacht te vragen voor het goede werk. En om de mensen in het zonnetje te zetten die dat goede werk doen. Onze steun en bewondering verdienen ze volop.

Dora uitgestelde koffie

LEES MEER:   Helpen kan ook op een voet van wederzijds respect, zoals het wereldwijde project van ‘uitgestelde koffie’:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag-2/

 

Dit vind je misschien ook leuk...