99 CENT IS EIGENLIJK EEN EURO

Eén van de neven werkte in zijn jonge jaren in een boekwinkel. In de uitverkooptijd moesten de boeken worden afgeprijsd. Een boek dat 12,50 gulden kostte, werd dan voor acht gulden verkocht. Of liever gezegd: voor 7,95 gulden. Dat leerde de neef al snel: nooit op hele guldens afprijzen, altijd een stuiver lager! Als je tot acht gulden afprijst, dan staat er immers die acht voor de komma. Als je op 7,95 gulden afprijst, dan staat er een zeven voor de komma. Wat dat uitmaakt? Heel veel!

dora-99-cent

Er is een psychologisch verschil tussen ‘zeven gulden en nog wat’, en ‘acht gulden’. Die ‘zeven gulden en nog wat’ klinkt voordeliger dan ‘acht gulden’. Het is maar een stuiver verschil, en op de winst maakt die ene stuiver nauwelijks iets uit. Maar voor ‘zeven gulden en nog wat’ wordt een boek sneller verkocht dan voor ‘acht gulden’. En dat maakt wél een verschil uit in de winst.

Geen bedrog

Het is geen bedrog in de strikte zin. We worden hooguit op het verkeerde been gezet. Als een grote Nederlandse supermarkt een serie artikelen voor rond een euro wil verkopen, dan maakt hij er een eenheidsprijsje van: 99 cent. Klinkt goed, die 99 cent. Het klinkt voordeliger dan een euro. Het is het niet, maar het bekt lekker goedkoop, en het staat leuk in de reclame. ‘Voor nog geen euro’, zoals een andere supermarkt het in zijn folder noemde.

Dora bukken besparen

Nogmaals: je wordt niet bedrogen. En omdat er meestal wordt afgeprijsd, is het welbeschouwd zelfs voordeliger. Maar wees je bewust van de strategie van de eigenaar van de winkel. Als je dat prijskaartje van 99 cent ziet, denk dan voor de lol eens: ‘Ik weet verdraaid goed dat het eigenlijk een euro kost, lekker puh.’ Beschouw het als een oefening, zodat, als je een auto in de showroom ziet staan voor € 10.995,00, je beseft dat het niet 10.000 en nog wat is, maar eigenlijk 11.000 euro. Eerlijk is eerlijk.

huishouden geld

LEES MEER:   Alle kleine beetjes helpen, soms met tien gram tegelijk:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/een-kilo-kaas-gratis-met-tien-gram-tegelijk/

 

Dit vind je misschien ook leuk...