AFVALLEN IS ZOIETS ALS BESPAREN

Kun je gewicht verliezen op dezelfde manier als waarop je geld bespaart? Misschien wel! We hebben het op tante Dora regelmatig over het ongemerkt weglekken van hele kleine beetjes geld, bijvoorbeeld omdat je iets dagelijks koopt dat in een andere winkel een dubbeltje goedkoper is, of omdat je de gewoonte hebt om elke week een tijdschrift te kopen. Op zich gaat het niet om grote bedragen, maar over langere tijd gerekend, bijvoorbeeld over een jaar, tikt het wel degelijk aan. Wie dagelijks een dubbeltje bespaart, heeft in een heel jaar € 36,50 minder uitgegeven, in tien jaar tijd is dat € 365,00. Dat kun je ook toepassen op eten.

dora-afvallen

Een koekje van 15 gram bevat, volgens het Voedingscentrum, in totaal 72 kilocalorieën (kcal). Veel mensen hebben een koektrommel, en als ze een kopje koffie of thee drinken, eten ze daar graag een koekje bij. Nu is 72 kcal niet om wakker van te liggen. Maar als je drie keer per dag een kopje thee of koffie drinkt, en je eet daar steeds één à twee koekjes bij, dan kan het zomaar gebeuren dat je op een dag zes koekjes eet, en dat zijn 432 kcal. Dat zijn meer calorietjes dan een stevige mokkapunt van 100 gram, die 396 kcal op de weegschaal brengt.

Eén koekje!

Je bent misschien geneigd om te denken: ach, het is maar één koekje! Maar als je zo’n koekje maar vaak genoeg eet, dan wordt het toch best veel. Hetzelfde geldt voor zo’n verleidelijke schaal met kaasblokjes bij de borrel, ’s avonds. Elk blokje 45+ kaas van 10 gram bevat maar 36 kcal. Maar als zo’n schaal er eenmaal staat, blijft het natuurlijk niet bij één blokje. Tien blokjes kaas, en je hebt al bijna evenveel calorietjes binnen als bij het opsnoepen van die mokkapunt.

In de jaren zeventig had je de reclamespreuk: ‘Snoep verstandig, eet een appel’, gesponsord door de Nederlandse fruittelers. Een doorsnee appel bevat 70 kcal, net een beetje minder dan een enkel koekje. Maar in tegenstelling tot het koekje bevat de appel een verwaarloosbare hoeveelheid (0,1 gram) vet, en heel veel meer vitaminen en mineralen. Die oude reclamespreuk klopt dus zeker.

Appels

Net zoals kleine bedragen uit je portemonnee kunnen weglekken, die over langere tijd aangroeien tot grote bedragen, zo kunnen veel kleine hapjes en snacks over een langere termijn heel veel kilocalorietjes bevatten. Zo vliegen de pondjes er ongemerkt aan. Want reken maar eens uit wat je over een jaar aan koekjes eet, en hoeveel calorieën dat bij elkaar zijn. Help!

Caloriechecker

Als je zelf wilt onderzoeken hoeveel kilocalorieën bepaalde hapjes bevatten die jij dagelijks eet, bezoek dan eens de Caloriechecker van het Voedingscentrum, waaraan we de cijfers van dit artikel ook hebben ontleend: http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-calorieen-zitten-erin-.aspx?gclid=CO_k9YWG1c8CFSsq0wodzEcFEA

Niet te fanatiek, hoor, want anders word je een soort eetvrek, en dat is ook niet gezellig. Maat houden is de boodschap, net als bij het boodschappen doen. Ofwel: alle kleine beetjes helpen. En het is dus verstandiger om een appel te eten dan een koekje. Maar dat wist je al.

Dora jaren 50 dieet 1

LEES MEER:   Nog een manier om gezond en normaal van postuur te blijven: het Tante Dora Jaren Vijftig Dieet:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/de-nieuwste-voedseltrend-het-tante-dora-jaren-vijftig-dieet/

 

Dit vind je misschien ook leuk...