ALLE KLEDING KAN WORDEN HERGEBRUIKT

Soms hoor je het wel eens beweren: je kunt alleen redelijk goede, nog draagbare kleding aanbieden om te recyclen. Dat klopt niet! Ook tot op de draad versleten broeken, truien en blouses kunnen worden hergebruikt. Die hoef je dus niet bij het restafval te gooien.

Er zijn instellingen die kleding inzamelen om die weer te kunnen verkopen, zoals het Leger des Heils. De opbrengst van de kledingverkoop gebruikt het Leger om allerlei zinvolle activiteiten te financieren. Als je kleding aanbiedt aan het Leger des Heils of aanverwante verenigingen, is het wel zinvol om nog enigszins draagbare kledingstukken in de container te doen.

Gemeenten

Zelfs kleding die niet meer echt te dragen is, wordt hergebruikt. Gemeenten zamelen alle textiel in, mits het niet nat of sterk vervuild is. Het maakt niet uit of er grote gaten in zitten, of dat de rafels erbij hangen. Ook lompen krijgen een nieuwe bestemming. Rafelige kleren worden uitgehaald tot er textielvezels overblijven, die worden verwerkt tot poetskatoen, industriële dweilen, isolatiemateriaal en de omhulling van drainagebuizen. Niets wordt weggegooid, alles wordt gebruikt, tot de laatste draad.

Natuurlijk kun je zelf thuis ook gebruiksmogelijkheden vinden voor versleten textiel. Oude T-shirts en gescheurde onderbroeken kunnen, na een wasbeurt, prima dienen als poetslap, bijvoorbeeld voor het onderhoud van je fiets. Afgedankte keukenhanddoeken zijn ideale dweilen, en met rafelige sokken kun je in de winter prima de buitenkraan omwikkelen.

Vezel

Kapotte kleding en versleten huishoudtextiel kun je altijd recyclen. Het kan letterlijk tot de laatste vezel worden gebruikt. Als je dus je kleding afdankt, was het en hergebruik het, als poetslap of dweil. En als er niets anders opzit, of als het nog draagbaar is: breng het naar de container of doe het in de zak, en laat het recyclebedrijf er een goede bestemming voor zoeken. Ook als er gaten in zitten.

LEES MEER: Als je je goede goed een beetje ontziet, dan gaat het langer mee:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/van-schort-tot-ketelpak-beschermende-kleding-hielp-en-helpt-besparen/

Dit vind je misschien ook leuk...