ALLES WORDT DUURDER IN 2020

Geniet er nog maar even van, van de lage prijzen in 2019. Per 1 januari is het weer afgelopen met de pret. Nu gingen we verleden jaar al van 6% naar 9% BTW. Gewone zaken zijn daardoor echt veel meer in prijs gestegen. Voeding, water, geneesmiddelen, de fietsenmaker, een kopje koffie op een terras en een concert (pop of anders): de prijs voor de gewone dingen ging omhoog.

Die verhoging betaldde dus niet alleen in onze belastingpot. Onze overheid hoopte daarmee in 2019 ruim drie miljard euro extra op te halen. Daar worden vast heel zinnige dingen mee gedaan, zoals wegen aanleggen, uitkeringen betalen en scholen financieren. Althans dat werd ons toegezegd. Alles is daarmee echt duurder geworden. Langzaaam beginnen velen te realiseren dat zelfs als je meer dan het minimum verdiend de meeste van ons niets meer kunnen aanschaffen of sparen. En dan hebben we het niet over allen die echt van minder dan het minimum moeten rondkomen.

Basisbehoeften

Een verhoging van de btw op basisbehoeften werd rechtvaardig genoemd: alle mensen moeten immers meer betalen, arm én rijk. In de praktijk hadden de meer welvarenden echter minder moeite om de extra btw op te hoesten, dan mensen die van een uitkering of van een klein pensioentje moeten leven. Om maar eens een groep te noemen. Economen dachten , dat deze btw-verhoging voor 75% terecht zou komen bij de consumenten, en maar voor 25% bij de bedrijven. Alleen berekenen bedrijven dit door, dus uiteindelijk hebben U en ik dat betaald.

En is 2020 zal dit niet gaan stoppen, want alle veranderingen vanwege energie-winning, milieu en duurzaamheid gaan U en ik samen weer betalen. Dus gaat door toeslagen de energierekening weer omhoog , de kosten voor openbaar vervoer, en de prijs die je voor een velletje postzegels. Alles gaat omhoog. Behalve in feite onze lonen, de uitkeringen en de pensioenen.

LEES MEER: Drie jaar geleden en verleden jaar stegen de vaste lasten (veel):

DE VASTE LASTEN STIJGEN (VEEL)

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. wil schreef:

    Ben het niet eens dat je nu nog goedkoper bent. Juist in december is veel al verhoogd of zelf extra verhoogd, en 9 euro op de 100,_? Nope, we vergeten dat we werkelijk over alles wat “nieuw is” betalen. Eerst veel over je loon, dat gaat naar de belasting dus het Rijk, daarna elk ding wat je koop of dat nu boodschappen zijn of een auto, dat maakt niet uit. Je betaalt ook daarover weer btw. Uiteindelijk werk je dus voor voornamelijk de belasting. Tenzij je veel tweedehands koopt, zelf kweekt en maakt, en niet alles wil hebben.

  2. Cellie Citroen schreef:

    Yep, inderdaad nog even ingeslagen de dingen die je heel lang kan bewaren. Rijst, pasta, havermout, houdbare sojamelk.