ALS JE VERSTAND ZEGT DAT EEN UITGAVE SLIM IS, GELOOF HET DAN NIET METEEN

Iedereen kijkt terug op het voorgaande jaar, dus laten wij dat ook maar doen. Financieel wel te verstaan. Het loont de moeite om deze laatste week van 2019 eens terug te kijken op de financiën van het afgelopen jaar. Gewoon de bankafschriften er eens bij pakken, en het hele jaar eens doorlopen. Dat hoeft niet meer te kosten dan een half uurtje. Ben je tevreden met dat wat je ziet? Heb je werkelijk alle onnodige uitgaven geschrapt? Of zie je telkens abonnementsgelden en lidmaatschapsbijdragen voorbij komen van clubjes waar je allang niets meer mee hebt?

Kijk niet alleen met je verstand, maar ook met je gevoel naar de afschriften. Als je de boodschappen in de supermarkt met je bankpas afrekent, zijn dat dan hoge bedragen of valt het wel mee? Vind je het zelf hoog? Wat is hoog? Hoe voelt dat bedrag aan, dat je daar ziet staan? Wat zie je nog meer op je bankafschriften? Kleding en schoeisel? Pak eens een papiertje en tel alle bedragen in de supermarkt bij elkaar op, de uitgaven in de kledingwinkel en in de horeca. Belopen de uitgaven voor kleding een paar honderd euro per jaar, of loopt het meer in de richting van duizend euro? Of meer? Hoe voelt dat?

Wegredeneren

Veel mensen die teveel geld uitgeven, doen dat met hun verstand. Sterker nog: het verstand kan elke uitgave schijnbaar redelijkerwijs wegredeneren. ‘Ik heb nu eenmaal kleren nodig’. Of: ‘Ik kan niet op een droogje blijven zitten.’ Er wordt vaak gedacht dat het onder controle krijgen van uitgaven vooral een kwestie van nadenken is. Maar het ‘gezond verstand’ heeft overal een verklaring voor. Je gevoel kun je minder snel bedonderen.

Vergelijk het met de houding van mensen met een drankprobleem. Ook zij hebben meestal een rationele verklaring voor hun drinken. ‘Ik heb nergens last van’ en ‘ik kan elk moment stoppen, als ik dat wil’, zijn standaard dooddoeners. Het verstand kan met gemak over het gevoel heen poetsen. En het gevoel zegt natuurlijk: ‘je gaat elke keer te ver, je voelt je niet goed, en je kunt langzamerhand niet meer zonder.’

Sluipend

Zo is het ook met teveel geld uitgeven. Het werkt verslavend, en die verslaving gaat langzaam en sluipend. Soms kan het helpen om je afschriften door te lopen, juist met je gevoel vol aan. Wat zou je ervan denken, als de afschriften waarnaar je kijkt niet van jou waren, maar van een ander? Zou jij dan denken: ‘die persoon is financieel goed bezig’? Of zou je het tegendeel denken. Bij een alcoholverslaving zien anderen ook vaak eerder dat het mis is, dan de probleemdrinker zelf. Alhoewel de drinker zelf best wel aanvoelt dat het niet goed zit, maar het wegredeneert.

Kijk eens met je gevoel naar je financiën, en laat je erdoor leiden. Als je gevoel je zegt dat er iets niet helemaal goed in balans is, volg dan eens je gevoel, en brei er niet met je verstand een excuus omheen. Zo kun je de dingen veranderen in 2020, en met een nieuwe schone lei beginnen. Dat is een goed voornemen dat echt wat oplevert.

LEES MEER: Roken en drinken zijn ook niet goedkoop:

ROKEN EN DRINKEN ZIJN NIET GOEDKOOP

Dit vind je misschien ook leuk...