ALS VRIJWILLIGER KOM JE VERDER
Over een aantal weken is iedereen weer druk en vaak weer aan het (al of niet thuis-)werk. Misschien is het daarom nu de tijd om eens serieus na te denken over vrijwilligerswerk. Zeker als je momenteel op zoek bent naar een betaalde baan, of anderszins wat ruim in de tijd zit, kan vrijwilligerswerk je misschien helpen. Door al het gedoe met corona en nu nog is iedereen al meer in een isolement gekomen. En achter de geraniums zitten wachten tot je uit je lijden wordt verlost, is ook geen optie. Vandaag zetten we een aantal voordelen van vrijwilligerswerk op een rijtje:
- Als vrijwilliger kom je weer onder de mensen. Je moet eens kijken hoe goed het doet, als je samen met anderen aan iets positiefs werkt. Daarvan krullen je mondhoeken vanzelf in de glimlachstand.
- Als je momenteel niet echt aan een betaalde baan komt, blijft je cv ook stilstaan. Die open plek op je levensloop kan een werkgever storen, als je gaat solliciteren. Een verantwoordelijke plek in een vrijwilligersorganisatie geeft een goede invulling aan dat gat in je cv. Bovendien laat je een werkgever zien dat je van aanpakken houdt. Dat ziet een baas graag.
- Vrijwilligerswerk kan ook het wisselgeld zijn in de onderhandelingen met jouw gemeente. Als je in de bijstand zit, word je in sommige gemeenten gedwongen aan het werk gezet. Vaak is dat ‘vrijwilligerswerk’, maar dan gedwongen. Als je al een vrijwillige baan hebt die je zelf leuk vindt, word je misschien niet gedwongen om iets te doen dat je niet leuk vindt.
- Als je slim bent, kies je vrijwilligerswerk waar je ook echt iets van kan leren, bijvoorbeeld omdat je er bepaalde vaardigheden voor moet aanleren. Denk aan het aansturen van andere vrijwilligers, of het organisatorisch voorbereiden van bepaalde werkzaamheden. Daar heb je zeker wat aan, op je cv. Ook als je geen werk zoekt, geeft ‘moeilijker’ vrijwilligerswerk dikwijls meer voldoening.
- Jouw vrijwillige werkplek is ook een netwerk. Er zijn mensen aan de slag, zowel vrijwillig als betaald, die misschien voor je kunnen uitkijken naar een betaalde baan. Doe maar brutaal, en vraag ze om met jou mee te kijken.
- Ook als je geen baan (meer) zoekt, kan vrijwilligerswerk je wat opleveren, van een gratis bak koffie tussen de werkzaamheden door, tot gratis maaltijden, kerstpakketten en zelfs een financiële vergoeding. Als je voor een sociale stadsmoestuin werkt, mag je vaak een deel van de oogst mee naar huis nemen.
- Je doet weer mee, als je vrijwilligerswerk doet. Dat praat meteen een stuk stoerder, tijdens verjaardagsfeestjes (als die er weer komen). Je gaat op een positieve manier met andere mensen om, je hebt regelmatig succesmomentjes, en je bent ergens nodig. Op zo’n manier heb je geen enkele reden om beschaamd in een hoekje te gaan zitten. Positieve gedachten zijn heel goed tegen de somberheid.
Heel veel organisaties in ons land draaien bijna alleen op vrijwilligers. Vrijwilligerswerk zal de komende jaren alleen maar toenemen. Voor veel mensen wordt hun vrijwilligerswerk het werk dat ze doen. Ontelbare musea, sportverenigingen, buurtinitiatieven en culturele manifestaties zouden moeten sluiten, als er geen vrijwilligers zouden werken.
Die organisaties en instellingen gaan professioneel om met hun vrijwillige werkers. Doe dat dus zelf ook maar. Vrijwilligerswerk is gewoon werk. En omdat je het doet omdat je het zelf leuk vindt, is en blijft het ook leuk werk. Bovendien is de meeste vrijwillige arbeid maatschappelijk zinvol en nuttig. Je mag er dus ook gewoon heel erg trots op zijn!
LEES MEER: Zelf groenten en kruiden kweken kan je ook een ‘boost’ geven:
http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/zelfvertrouwen-door-zelf-kweken/