ALS VRIJWILLIGER KUN JE GELD BESPAREN

Gelukkig heeft de politiek in Den Haag langzamerhand door dat gedwongen vrijwilligerswerk geen goede zaak is. Nog steeds worden in ons land mensen met een uitkering gedwongen om vrijwilligerswerk te gaan doen. Het idee is, dat je met papierprikken in een park ‘werkervaring’ opdoet, waardoor je ineens veel meer kansen op de arbeidsmarkt zou hebben. Bovendien hebben veel bestuurders de pest aan die luie uitkeringstrekkers. ‘Als tegenprestatie voor hun uitkering’ moeten ze maar eens met hun luie krent uit de hangmat komen, en aan de slag gaan, vinden ze.

dora-vrijwilligers-met-kopje-koffie

Uiteraard is het een tamelijk vreemde constructie: verplicht vrijwilligerswerk. Het zou je spontaan afkerig kunnen maken van alle vrijwilligerswerk. Dat zou jammer zijn, want vrijwilligerswerk, ECHT vrijwilligerswerk, heeft ook vele voordelen. Je kunt er geld mee besparen, en soms zelfs een klein beetje geld verdienen. Hier enige voorbeelden:

  • In sommige gevallen krijgt een vrijwilliger een kleine vergoeding die hij mag houden. Dat gebeurt niet altijd, en het is niet veel, maar als je zuinig moet leven, is elke cent meegenomen.
  • Op de plek waar je vrijwilligerswerk doet, zijn koffie en thee (met een koekje) gratis, en in de winter staat de verwarming aan. Als jij vrijwilligerswerk doet, dan hoef je thuis geen koffie of thee te zetten, en de verwarming en de wc-spoeling zijn gratis. Alle kleine beetjes helpen!
  • Als vrijwilliger heb je meestal gratis toegang tot jouw werkplek. Dat kan heel aardig zijn, bijvoorbeeld als je als vrijwillig in een museum werkt, of bij een interessant evenement helpt: jij mag er gratis in, en je vrienden vaak ook nog! En als je iets doet waarbij maaltijden worden bereid, mag je meestal kosteloos mee eten.
  • Als je werk doet dat je leuk vindt, en als je met leuke mensen samenwerkt, dan voel je je prettig. Zeker als het alternatief is, dat je thuis zit te kniezen. Je humeur wordt beter, je hebt er weer zin in. Maar daardoor knapt ook je gezondheid op. Wie happy is, is minder snel ziek, en heeft daardoor minder kosten.
  • Misschien ontmoet je wel mede-vrijwilligers, die jou met iets kunnen helpen. En zijn er mede-vrijwilligers die jij kunt helpen. Een leuke ploeg vrijwilligers is ook een groep mensen die elkaar ondersteunt, als dat nodig is. Dat is fijn om mee te maken. Het kan je bovendien geld schelen, als je samen wat voor elkaar doet.

dora-vrijwilliger

Vrijwilligerswerk doen is beter dan thuis passief te wachten op de dingen die komen gaan. En, hoewel je er niet rijk mee wordt: je houdt er uiteindelijk geld aan over. Alle kleine beetjes helpen. Maar het moet wel vrijwillig blijven, anders wordt het dwangarbeid. En dwangarbeid mag eigenlijk niet, staat er bij ons in de Grondwet. Zouden ze dat weten, in Den Haag?

logo bedanks vrijwilliger

LEES MEER: Houd moed! Ondanks de crisis en de voortdurende dreiging van werkloosheid leven we in een land van overvloed. Dat geeft rust:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/we-leven-in-een-land-vol-overvloed/

 

Dit vind je misschien ook leuk...