ALTERNATIEVE (EN GOEDKOPE) MANIEREN OM POEZELIG WARM TE BLIJVEN

De winter komt met ongemakken: koude voeten, koude handen, en die langzaam opkruipende kou als je op de bank naar de televisie zit te kijken. Er zijn mensen die om die reden de thermostaat continu op 22 graden zetten, de hele winter lang. Dan weet je zeker dat je het nooit koud krijgt, dat je binnenshuis in een T-shirt kunt blijven lopen, en dat je zelfs in je blote bast onder het zomerdekbed heerlijk slaapt. Daar hangt wel een prijskaartje aan.

dora-warme-pantoffels

Daarom hier een aantal simpele en goedkope manieren om het, zelfs als de thermostaat op 18 graden staat, behaaglijk warm te hebben. Het zijn simpele methoden, ooit uitgevonden in een tijd waarin de enige warmte van de gloeiende kolenkachel in de woonkamer kwam, en de ijsbloemen op de ramen van de slaapkamer stonden. Niks hightech, wel effectief. Hier komt de lijst:

  • Trek een trui of vest aan, het liefst van een natuurlijk materiaal zoals wol of katoen.
  • Koop nu eindelijk eens van die met kunstbont gevoerde winterpantoffels, die net zo warm zijn als ze eruit zien. Zeker als je kale plavuizen of vinyl op de vloer hebt, zijn die harige winterdingen aan je voeten echt een vooruitgang. Let op de vele aanbiedingen, juist in deze tijd. Ze zijn er inmiddels ook voor heren.
  • Koop zo’n lekker donszachte plaid die je om je benen kunt slaan, als je ’s avonds stilzit. Het werkt echt, en een plaid kost tegenwoordig nauwelijks wat. Af en toe wassen in de fijne was, en je huisdekentje gaat jaren mee.
  • Heb je nog ergens een warmwaterzak liggen? Het is de allerbeste manier om te voorkomen dat je ’s avonds met voeten als ijsklompen naar bed gaat, en de slaap niet kunt vatten omdat de ijsklompen maar niet willen ontdooien. Een hete kruik kost weinig, maar helpt veel.
  • Drink een beker warme melk met honing, voordat je naar bed gaat. Dat start het oventje binnen in je lijf. Zo is het zelfs in een onverwarmde slaapkamer goed uit te houden. Bovendien zijn melk en honing hartstikke gezond.
  • Ten slotte: denk je aan de gordijnen? Trek ze allemaal dicht, als het buiten donker wordt. Warmte die niet door de vensters en de deuren naar buiten vliegt, heb je fijn beschikbaar binnen in huis. Zo slaat de verwarming veel minder vaak aan, en dat spaart je veel geld.

verwarmingsknop

Vergeet ook niet te ventileren, want een klam huis voelt al snel graden kouder aan dan het werkelijk is. Dus niet alles dicht, anders druipt de condens langs muren en ramen naar beneden. Voor het overige: voor heel weinig geld kun je jezelf winterproof maken, ook in een huis dat niet tot tropische temperaturen is opgestookt. Win win. Bespaar bespaar.

LEES MEER:   Vorig jaar om deze tijd schreven we dat energie besparen vaak een kwestie van aangeleerd en veranderd gedrag is:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/energie-besparen-is-een-kwestie-van-gedrag/

 

Dit vind je misschien ook leuk...