ASWOENSDAG EN DAN VASTEN

Gisteren was het Aswoensdag. Het is een christelijke feestdag, waarop de gelovigen in de kerk een kruisje van as op hun voorhoofd laten tekenen, ten teken van inkeer. De as is een symbool van de nietigheid van de mens, die stof is, en die ooit tot stof zal wederkeren, zoals het bij het zetten van het askruisje vaak wordt gezegd. Vanaf nu begint de Vastentijd, ook wel de Veertigdagentijd genoemd, omdat het veertig dagen duurt tot aan Pasen.

Dora vasten

De vastentijd is in de kerk een tijd van minder eten, niet snoepen, geen alcohol en koffie drinken, en geen dolle fratsen. Het is een ernstige tijd, waarin de gelovigen tot inkeer komen, op weg naar Pasen. Er zijn niet veel gelovigen meer die de Vastentijd erg serieus nemen, maar het vasten onder niet-gelovigen lijkt tegenwoordig populairder dan ooit. Gewoon eens een tijdje met wat minder doen. Geen drank en gesnaai. Sober, en gericht op het wezenlijke leven. Om de dolgedraaide wereld eens de dolgedraaide wereld te laten, en eens niet de hele dag rondrennen, met in de ene hand een snelle snack, en in de andere hand de altijd tetterende iPhone.

Sober intermezzo

Het is goed, dat steeds meer mensen willen minderen, al is het maar voor een bepaalde tijd. Zo’n sober intermezzo leert in ieder geval, dat het ook minder KAN. Je leert jezelf sterk te zijn, en niet als een kip zonder kop achter allerlei vage hebbedingetjes aan te rennen. Dat is niet alleen financieel heel verstandig, maar het brengt je ook nader tot je binnenste, menselijke kern. In die kern is het lekker rustig, en dat geeft je de gelegenheid om weer eens bij te tanken, geestelijk en lichamelijk. Die Vastentijd: geen gek idee.

Dora dieet

LEES MEER:   Als je maar niet overdrijft, want je mag tegenwoordig toch al zoveel niet eten:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/je-mag-zoveel-niet-eten/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Piet schreef:

    Even wat minderen kan misschien geen kwaad, maar het is ook nergens goed voor. Alle problemen die men ook wel eens aanduid als welvaartsproblemen, komen voort uit het niet langer luisteren naar je lichaam, eten zonder honger ten gevolge van stress en het serieus nemen van de absurde aanbevelingen van voedingsdeskundigen die op willekeurige wijze die bevingen uit studies hanteren die binnen hun straat pas komen. Als je er goed op gaat letten en eens doorklikt naar de studies waaraan ze refereren, zie je daar nagenoeg altijd onderaan staan dat meer onderzoek (lees geld) nodig is voor nader onderzoek. Het credo van de voedingswetenschap: “Niets precies, weet men niet”.