BELLEN EN APPEN OP DE FIETS IS EEN DURE GRAP

Eén van de neven nam Dora’s advies van gisteren ter harte, en ging een stevig stuk wandelen, langs één van de vele fietssnelwegen die Nederland inmiddels rijk is. Gewoon aan de linker kant van het fietspad lopen, dan kun je het naderende fietsverkeer letterlijk in de ogen kijken, en eventueel uitwijken als dat nodig is. En ja hoor: op een gegeven moment kwam er een fietsende jongeman de hoek om, zonnebril op vanwege de in zijn gezicht schijnende zon, en helemaal gefocust op het schermpje van zijn mobiele telefoon. Hij keek niet op of om, en zag niets.

De neef week wijselijk uit naar de rechterkant van het fietspad. Pas een meter of zeven van de neef vandaan keek de fietser op van zijn smartphone. Als beiden nog op dezelfde weghelft hadden gezeten, dan had de wandelaar opzij moeten springen. Nu passeerden ze elkaar veilig op verschillende helften van het pad. Dankzij de oplettende wandelaar.

Campagnes

Er werd al een jaar geleden vaak campagnes gevoerd om mensen zover te krijgen om niet te appen of te bellen tijdens het fietsen. Onderzoek heeft aangetoond dat bijna de helft van de fietsers onder het fietsen weleens met zijn of haar telefoon bezig is. Statistieken laten bovendien zien dat het aantal verkeersslachtoffers dat op het moment van hun ongeluk met de handy in de weer was, duidelijk stijgt.

Het is natuurlijk niet voor niets, dat er nog steeds op de televisie en in andere media op het gevaar van appen en bellen tijdens het fietsen wordt gewezen. Verleden jaar is het bedienen van de mobiel op de fiets verboden. Geen pardon, geen mitsen en maren: meteen 95 euro boete! Tante Dora gaat over besparen. Beschouw deze tip daarom als een aansporing om niet onnodig bijna honderd euro kwijt te raken.

Klungelen

Bovendien gaat Dora over je gezond verstand gebruiken. En zeg nou zelf: klungelen met je mobiel op een drukke weg is geen goed idee. Als je door jouw onachtzaamheid in het ziekenhuis belandt, dan kost je dat ook geld. En schade aan aangereden voertuigen mag je ook zelf betalen. Bespaar en bescherm jezelf: zet de smartphone uit, als je gaat fietsen.

Toch zie je nog steeds vele fietsers met de smartphone in hun hand, net als slingerende auto-bestuurders, die blijkbaar niet zonder dat ding kunnen leven. We schijnen ook dit niet te kunnen leren!

LEES MEER: Denk aan de risico’s. Verzeker wat je niet kunt betalen:

VERZEKER WAT JE NIET KUNT BETALEN

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. anoniem schreef:

    Daarnet bijna een ‘aanrijding’ gehad met een dame die op het voetpad liep. Ze liep ineens het fietspad dwars over zonder op of om te kijken of er fietsers op het fietspad waren. Ze had alleen oog voor haar gsm….. Nog een geluk dat de remmen van mijn fiets goed functioneren en ik net op tijd stilstond. Als ik , als fietser, haar zou aangereden hebben, zou ik wellicht als schuldige beschouwd geweest zijn aangezien een voetganger een zwakke weggebruiker is. Voor ’t zelfde geld was ik, door bruusk voor haar te remmen, zelf met de fiets gevallen en kon breuken opgelopen hebben… (heb een aantal jaren terug meerdere breuken in het bekken opgelopen ten gevolge van een simpele val met de fiets) Ik denk dat de dame in kwestie zich zelfs niet bewust was van het feit dat ik zo plots voor haar moest remmen want ze bleef bezig met haar scherm en heeft zich zelfs niet geëxcuseerd voor haar ‘onverwachtse’ gedrag waardoor ze mij (of eventueel andere fietsers) best wel in gevaar heeft gebracht.