BESPAREN EN HET TEGENGAAN VAN VERSPILLING ZIJN TWEE HANDEN OP ÉÉN BUIK

Laatst schreef een van onze lezers: ‘Ik ben eigenlijk meer geïnteresseerd in het tegengaan van verspilling, dan in besparen’. Gevoelsmatig is er iets voor te zeggen. ‘Besparen’ klinkt soms als ‘overdreven zuinig zijn’. Terwijl ‘verspilling tegengaan’ bijna iets heldhaftigs heeft. Met duurzaamheid red je de wereld, met spaarzaamheid hooguit je eigen portemonnee.

dora-kapotte-broek

In de praktijk zijn besparen en het tegengaan van verspilling twee handen op één buik. Besparen is in wezen niets anders dan dat je geen geld uitgeeft, of, als je wel geld moét uitgeven: zo weinig mogelijk uitgeeft. Dat kun je bereiken door op de aanbiedingen te letten, bijvoorbeeld. Maar ook door kapotte spullen te repareren, apparaten te gebruiken totdat ze echt stuk zijn, en door sterke en kwalitatief goede producten te kopen, die lang meegaan.

Twee vliegen

Als je de scheur in je broek repareert, dan vang je twee vliegen in één klap. Ten eerste blijf je de gescheurde maar gerepareerde broek dragen, en hoeft je geen nieuwe te kopen. Dat bespaart je geld, en dat geld houd je in je zak voor wat anders. Maar bovendien spaart de reparatie grondstoffen en energie uit, die nodig zouden zijn om een compleet nieuwe broek te maken. Bovendien belandt de oude broek niet op de grote hoop afval. Zelfs als je de kapotte broek gescheiden aanbiedt om te worden gerecycled, kost het extra energie om ‘m te verwerken. Bovendien is een te recyclen broek niets meer of minder dan afgedankte lompen. Terwijl een broek die je na reparatie weer draagt, nog steeds een waardevolle broek is.

Aanschafkosten

Het voorbeeld van de kapotte broek geeft aan, dat besparen en duurzaamheid hand in hand gaan. Als meer mensen tweedehands kleding gaan dragen, dan besparen ze op de aanschafkosten. Maar ze verminderen ook de afvalberg en verminderen de onnodige, vervuilende productie van nieuwe kleren. Zo zijn heel veel besparende mensen samen ook heel goed tegen de verspilling. Daarmee bevorderen ze de duurzaamheid van de hele wereld.

dora-kledingreparatie

LEES MEER:   Zo kom je aan goedkope kleding:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag/hoe-kom-ik-aan-goedkope-kleding/

Dit vind je misschien ook leuk...