BESPAREN GAAT NIET ZONDER EEN BEETJE REKENEN

Gisteren rekenden we je op de cent nauwkeurig voor, hoe duur kant-en-klare spullen eigenlijk zijn, zelfs als ze in de supermarkt in de aanbieding zijn. Je bespaart meer, als je de voordeeltjes beter kunt uitrekenen. Rekenen is een voorwaarde voor besparen. Maar dan moet je het wel een heel klein beetje kunnen, dat rekenen.

Het middelbaar en hoger onderwijs in Nederland beklaagt zich er wel eens over, dat leerlingen en studenten zo slecht kunnen rekenen. Veel opleidingen hebben bijspijkercursussen opgezet, om hun leerlingen rekenvaardigheden bij te brengen. Dat kan van levensbelang zijn, bijvoorbeeld als een verplegende medicijnen moet afmeten. Maar het is ook van levensbelang voor het overleven in de dagelijkse praktijk van zuinig boodschappen doen en de huishoudkas onder controle houden.

Huishoudboekje

Een huishoudboekje bijhouden, met de bedragen die je aan je boodschappen uitgeeft, of het afpassen van het beetje geld dat je aan het eind van de maand nog kunt uitgeven: zonder rekenen ben je nergens. En in de winkel of op de markt moet je zelfs snel kunnen hoofdrekenen, een kunst die langzamerhand echt verloren is gegaan. Als een kilo kersen zoveel kost, hoeveel kost dan een half pond? Dat soort sommen.

Misschien vind je rekenen moeilijk, of heb je het op jouw school niet zo goed uitgelegd gekregen? Je kunt van alles bijleren, en er zijn ook instanties die jou kunnen helpen bij de dagelijkse financiële puzzels. Denk daarbij vooral aan het Nibud, dé nationale budgetonderzoeker en budgetvoorlichter. Ga eens kijken op de site van het Nibud, je zult er zeker wat van opsteken. Want zonder rekenen wordt besparen een hopeloze opgave. Hier is het webadres van het Nibud: https://www.nibud.nl/

LEES MEER:   Echt geld helpt besparen:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/echt-geld-helpt-besparen/

 

Dit vind je misschien ook leuk...