BESPAREN KAN JE OOK JE VRIJHEID TERUG GEVEN

Besparen is niet ieders ding. We kennen familieleden die zelfs boos worden over de bespaartips van tante Dora. Zij kunnen er de humor niet van inzien. Je wordt toch een beetje voor gek versleten als je zuinig aan doet. Zelfs als je dat moét, omdat het inkomen niet toereikend is. Doe normaal!, wordt er al snel gezegd. Besparen is blijkbaar niet normaal. Of willen mensen er liever niets over horen, in een tijd van wiebelige flexcontracten en tijdelijke aanstellingen? Wie weet ben jij de volgende die na twintig of dertig jaar trouwe dienst de laan wordt uitgestuurd?

dora-allerzielen

‘Zuinig zijn’ en ‘besparen’ klinkt naar ‘armoede’. Soms klopt dat ook, dat met die armoede, zeker als je inkomen beneden een minimum zakt. Vaak kun je daar niets aan doen, bijvoorbeeld als je geen betaalde baan meer vindt omdat je ‘te oud’ bent. Daar voel je je hulpeloos door. Maar door gerichte spaarzaamheid kun je een stuk trots en zelfstandigheid terugwinnen. Jij neemt jouw leven in de hand, en regelt de dingen zelf.

Goed gevoel

Alleen al dat geeft een goed gevoel. Je leven is momenteel lastig, maar je doet er wat aan. En als je een beetje je best doet, dan ontdek je dat je kunt besparen, dat je het roodstaan kunt verminderen of zelfs helemaal kunt uitbannen, en dat je met een opgeheven hoofd kunt laten zien dat weinig geld in je portemonnee niet betekent dat je een armoedzaaier bent.

Ook voor mensen die wel over voldoende geld beschikken, kan zuinigaandoen een weldadig effect hebben. Wie stopt met consumeren en overstapt op consuminderen, krijgt vanzelf meer grip op zijn of haar leven. Je wordt niet langer opgejaagd door de schijnbare noodzaak om eerst met moeite heel veel geld te verdienen, om het vervolgens weer met bakken tegelijk uit te geven. Die noodzaak zit vooral in de hoofden van de anderen, die van alles over jou menen te moeten vinden. Stop daarmee en denk zelf.

dora-ochtendwandeling

Vrijheid is ook: vrij zijn van geldzorgen en gedoe met financiën. Of je nu veel of weinig geld hebt: die vrijheid kun je veroveren door minder geld uit te geven aan dingen die je niet nodig hebt. Bespaar jezelf rijk. Rijk van binnen, vooral. Want elke gek kan met geld dingen kopen. Dat is geen kunst. Leven, echt leven: dat is wel een kunst. Een kunst waarvoor opvallend weinig geld nodig is, hebben wij ontdekt.

LEES MEER:   Besparen betekent ook: het tegengaan van verspilling:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/besparen-en-het-tegengaan-van-verspilling-zijn-twee-handen-op-een-buik/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Ineke schreef:

  Als je met minder tevreden (ook zo’n woord wat de meeste mensen een beetje raar vinden…) bent kun je met veel minder geld toe en dat zorgt weer voor vrijheid. Het leven is er niet minder leuk om, vind ik.

  Zuinigheid zorgt er ook voor dat je ruim voor je pensioen aan je deeltijdpensioen kunt beginnen en jezelf daarbij kunt financieren. Ik zag net op het intranet van mijn werk dat er toch nog wel veel collega’s jong overlijden of net voor hun pensioen. Nu werk ik bij een grote organisatie, maar toch.

 2. groene vrouw schreef:

  In onze familie zeggen ze zelfs dat we gierig zijn.
  We zijn aan het consuminderen met heel veel dingen.

 3. Ans schreef:

  Inderdaad jammer dat mensen besparen of rondkomen met minder zielig of vervelend vinden. Ik heb een minder dan modaal inkomen en moet daarom zuinig zijn, maar het leuke is dat dat lang zo vervelend niet is dan dat het klinkt. Heerlijk als ik weer iets vind bij de kringloop, rommelmarkt en soms zomaar langs de weg. Heerlijk als ik aan het eind van de maand zie dat ik nog wat geld overheb i.p.v. dat ik rood sta. Heerlijk dat mijn huis niet vol staat met overbodige spullen die ik eigenlijk helemaal niet nodig heb en eigenlijk alleen maar zorgen voor meer werk. Heerlijk dat ik niet op zoek moet naar meer inkomen om rond te komen. Vrijheid is voor mij me niet druk hoeven te maken over hoe ik rondkom deze maand en soms zelfs gewoon eens lekker uit eten kan met mijn dochter of zomaar eens op een terrasje wat te drinken zonder na te denken of dat wel uit kan deze maand.