BESPAREN KAN OOK TE EXTREEM WORDEN

Je hebt mensen die zo extreem besparen, dat ze entertainment worden. De Amerikaanse reality televisieserie Extreme Cheapskates (‘Extreme vrekken’) van de zender TLC trok een tijd geleden een wereldwijd miljoenenpubliek, ook in Nederland. De uitzendingen lieten mannen en vrouwen zien, voor wie besparen een obsessie was geworden, en die soms heel ver gingen om op jaarbasis tien dollar te besparen.

dora-afvalcontainer

Een vrouw die haar plasje niet met kostelijk water door het toilet spoelde, maar in een potje opving en als gratis mest uitgoot over de planten in haar tuin. Een man die de ‘bacteriën in zijn kleding’ doodde door zijn goeie goed in de koelkast te leggen, zodat hij zijn kleren niet hoefde te wassen. Of mensen die voedsel uit zichtbaar vieze vuilnisbakken vissen om maar geen boodschappen bij de supermarkt te hoeven doen. Allemaal besparingen die nauwelijks besparing opleveren, maar wel het leefcomfort en zelfs de gezondheid aantasten.

Verslaving

Soms kan besparen een verslaving worden. Spaarzaamheid is goed, net zoals het goed is dat je bijvoorbeeld op je lichaamsgewicht let. Maar zoals een gezonde aandacht voor je gewicht kan uitlopen op een eetstoornis, zo kan besparen een ding worden dat je leven totaal beheerst, op een negatieve manier. Als je je vrienden alleen thee schenkt van keer op keer gerecyclede theezakjes, dan blijven ze op een dag weg. En een man die zich niet wast omdat dat water en energie kost, verliest niet alleen mettertijd zijn vrouw, maar brengt ook zijn eigen gezondheid in gevaar.

Extreem besparen kan een verslaving worden die net zo gevaarlijk is als een verslaving aan drugs, alcohol, sigaretten of extreem lijnen. Het loont de moeite om de realiteit in de gaten te houden, altijd. Als de eieren bij de ene supermarkt een dubbeltje per zes stuks goedkoper zijn, maar ze smaken naar vismeel en het eiwit is blubberig, dan kun je die beter laten staan en de eieren bij een andere supermarkt kopen, ook al kost het een dubbeltje meer. En wassen en afwassen is toch echt nodig, ook al kost het water en warmte.

Dora theezakjes drogen groot

De vrekken in de serie Extreme Cheapskates werden gepresenteerd als dorpsgekken. Eigenlijk zijn het zieke mensen, die de realiteit uit het oog verloren hebben. Ze zijn hooked, en kunnen niet meer loskomen uit hun eigen verslaving. Eigenlijk is dat al geen entertainment meer. Het is gewoon zielig.

LEES MEER:   En toch is het een kleine winst als je geen nieuwe wasknijpers koopt, als het niet echt nodig is:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag/geen-nieuwe-wasknijpers/

 

Dit vind je misschien ook leuk...