BESPAREN MET EEN RECEPT IN JE HOOFD

Waarom ga je naar de groentewinkel of de supermarkt? Onder andere omdat je ’s avonds een verantwoorde en voedzame maaltijd op tafel wilt zetten. Veel consumenten gaan net als Tante Dora naar de supermarkt en letten op de aanbiedingen. ‘Oh, dat is lekker, daar kan ik wel wat van maken. Hé, dat was vorige week een euro duurder, wat bof ik!’

En voordat je het weet verdwijnt er weer iets in je winkelwagentje dat niet op je boodschappenlijstje had staan. Sterker nog: veel mensen zetten alleen de artikelen op hun boodschappenlijstje die ze echt dringend nodig hebben. Bijvoorbeeld een wasmiddel dat bijna op is, of een bijna leeg flesje azijn dat vervangen moet worden. Tante Dora doet dat ook, maar bedenkt wel van te voeren wat ze deze week zou willen gaan eten. Zij kiest eigenlijk een stuk of drie recepten uit, die ze komende dagen wil gaan koken.

Inspiratie

Bij de keuze van het avondeten, van de soep, de toetjes en de snacks laten veel consumenten zich leiden door de inspiratie van het moment. Terwijl Tante Dora zich laat leiden door de gekozen gerechten. En valt zij daardoor minder voor de emotie: dat lijkt me lekker, het is deze week goedkoop, dat koop ik. Uiteindelijk ligt er zo veel minder in de koelkast van Tante Dora, dat in de loop van tijd steeds meer naar achteren schuift in de groente-la. Dat je zo een keer terugvindt, beschimmeld en bruin.

De oplossing van Tante Dora: denk in recepten, werkt inderdaad. Bepaal eerst, voordat je gaat winkelen, wat je vandaag en morgen daadwerkelijk op je bord wilt zien. Heb je zin in een bepaalde stoofschotel, of een gerecht met vis? Bedenk dan wat je aan ingrediënten voor dat gerecht nodig hebt. Laat je daarbij gerust inspireren door de foldertjes die bij je op de deurmat ploffen, of die je bekijkt op internet.

Bedenk

Als de courgettes in een bepaalde winkel spotgoedkoop zijn, dan heeft het zin om iets met courgette te maken. Maar bedenk dan meteen wát je ermee wilt maken. Zoek een recept, of bedenk iets dat je er eerder mee gemaakt hebt, en dat je lekker vond.

Wat heb je nog in de kast liggen? Wat moet er nog bij? Kan ik in die winkel van de goedkope courgettes ook goedkoop vlees kopen? Of is er een recept zonder vlees mee te maken? Kan ik van bepaalde producten die voor de courgetteschotel nodig zijn, maar waarvan ik wat overhoud, later in de week nog iets anders koken?

Denk in recepten, en maak je boodschappenlijstje op basis van die recepten. Koop nooit ‘zomaar’ wat, in de verwachting dat je er misschien nog wat van kunt maken. Meestal vergeet je er iets mee te doen, en gooi je het aan het eind van de week weg. Koop alleen wat je nodig hebt voor de gerechten die je in je hoofd hebt. Deze methode bespaart erg veel geld, en maakt bovendien het verspillen en weggooien van voedsel vrijwel onmogelijk. Pure winst!

LEES MEER:   Goede kookboeken zijn een goed begin:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/goede-kookboeken-zijn-een-goed-begin/

Dit vind je misschien ook leuk...