BESPARINGEN DIE GEEN BESPARINGEN ZIJN

Zuinig zijn en besparen is een goede zaak, voor mensen die weinig geld hebben, net zo goed als voor de multimiljonair. Geen geld uitgeven betekent dat je geld overhoudt voor wat anders, voor iets zinvollers. Maar niet elke besparing leidt uiteindelijk tot een echte besparing. Je kunt hartstikke zuinig zijn, maar niet in de gaten hebben dat jouw zuinigheid eigenlijk geld kost. We geven je een aantal voorbeelden:

dora-geld-tellen

  • Een voorbeeld uit de wereld van de extreme bespaarders: theezakjes drogen. Als je een theezakje in een beker met heet water rondplonst, heb je binnen een paar seconden thee. Maar de theebladeren zijn dan nog lang niet smakeloos geworden. Je kunt het theezakje nog een keer gebruiken. Sommigen drogen theezakjes om er daarna nog een keer thee van te zetten. En nog een keer, als het zo uitkomt. Dat klinkt heel zuinig, maar het is het niet. In de eerste plaats is een theezakje een heel apparaat. Het zakje zelf, het draadje en het etiket, en vaak het nietje waarmee het draadje is vastgemaakt. Dat materiaal moet je betalen. Losse thee is per saldo goedkoper. Bovendien is thee helemaal niet duur. Je moet wel heel veel slappe bakkies drinken, om heel weinig geld te besparen.
  • Je boodschappen doen op de markt of bij de discount supermarkt kan je veel geld schelen. Maar als je daar alleen kunt komen door vijf kilometer met de auto te rijden, dan ben je de besparing al weer kwijt aan benzine en mogelijk zelfs parkeerkosten. Het wordt alleen voordeliger, als je er wandelend of op de fiets kunt komen.

dora-uitverkoop-vecht

  • Het uitverkoopseizoen is weer aangebroken. Dan is de verleiding groot om eens lekker in te slaan. Zo komt je kledingkast weer vol met kleding, voor weinig geld. Helaas is een sale voor velen vooral een uitnodiging om niet op de centen te letten. In een roes worden allerlei kledingstukken gekocht, die je eigenlijk niet nodig hebt, of die je, achteraf gezien, niet echt leuk vindt. Je bespaart op de aanschaf van de kleding, maar omdat het feitelijk onzinaankopen zijn, verlies je er (veel) aan.
  • Binnenkort krijg je weer brieven van zorgaanbieders, die jou willen verleiden om jouw zorgverzekering bij hen over te sluiten. Soms scheelt het echt veel geld, als je het zo in de folder of op de doorreken-website leest. Vraag je altijd af, waarom het bij de ene zo goedkoop is, en bij de ander niet. Verzekeraars houden elkaar nauwlettend in de gaten. Ze willen niet duurder zijn dan de concurrent, maar ook geen verzekeringen aanbieden waaraan ze niets verdienen. Als een verzekeraar opvallend goedkoper is, dan zitten er vaak addertjes onder het gras. Bijvoorbeeld: omdat je niet vrij bent om je eigen ziekenhuis te kiezen, of omdat bepaalde medicijnen niet worden vergoed. Zoek dat goed uit, bijvoorbeeld op vergelijkingssites. Je wilt immers niet vijfhonderd euro per jaar besparen, om er duizend euro onaangename verrassingen voor terug te krijgen.

ziekenhuis duitsland

Denk na, voordat je bespaart. Want echt besparen is besparen tot het einde, niet alleen maar aan het begin.

LEES MEER:   De reclamecampagnes van de zorgverzekeraars zijn niet de enige verspilling:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag/reclames-zorgverzekeraars-zijn-niet-de-enige-verspilling/

Dit vind je misschien ook leuk...