BEWAAR DE GROENTEZAKJES

We leven al meer dan een jaar zonder de ooit vanzelfsprekende gratis plastic boodschappentasjes. Sinds 1 januari 2016 mag een winkelier jou niet zomaar een tasje meegeven. Je moet ervoor betalen, of zelf een tas van huis meenemen. In de praktijk gaat het goed, en kiezen de meeste mensen ervoor om een tas mee te nemen. De hoeveelheid plastic zwerfvuil is sterk afgenomen. Succes!

dora-plastic-zak

Toch zijn er momenten waarop je zou willen, dat je ergens een doos of zak had met gebruikte plastic zakjes. Want soms is zo’n achteloos zakje wel handig, bijvoorbeeld om er gebruikte kleding voor de recyclecontainer in te verpakken, sterk ruikend afval apart te verpakken, of om er een kropje sla in vers te houden. In de tijd dat er nog wel tasjes werden weggegeven, hadden zuinige mensen vaak zo’n zakjesdoos. Altijd handig. Je kunt in de supermarkt tegenwoordig zakjes en tasjes op de rol kopen, maar daar moet je uiteraard geld voor betalen. Bovendien voeg je daarmee toch weer extra plastic toe aan de al grote plasticberg.

Afwegen

In de meeste supermarkten kun je zelf je groente en fruit afwegen, en opbergen in een plastic zakje. Die groente- en fruitzakjes in de supermarkt zijn nog steeds gratis. En eigenlijk zijn ze best handig als vervanger van de oude tasjes. In sommige supermarkten hebben de groentezakjes zelfs een hengsel, zodat je ze kunt dragen. Andere supermarkten laten hun zakjes van natuurproducten maken, zoals suiker of zetmeel. Dat zijn dus ‘groene’ zakjes. Je kunt ze niet in de groencontainer doen, want ze horen bij het restafval. Ze zijn echter niet van aardolie gemaakt, waardoor het milieu veel minder wordt belast. Bovendien verteren ze tamelijk snel, als ze onverhoopt toch op straat of in het bos belanden.

Dora plastic afval klein

De zakjes zijn dus weinig belastend voor het milieu, en bovendien gratis. Je kunt ze prima hergebruiken in het huishouden, voor het bewaren van groente en andere zaken. Gooi ze daarom niet weg, maar bewaar ze voor later. Trek de knoop niet te hard dicht, als je de groente afgewogen hebt. Dan kun je de zak thuis weer gemakkelijk openen, zonder de zak te beschadigen. En dan: hergebruiken maar! Na gebruik kun je ze altijd bij het plasticafval doen, of met een gerust hart in de grijze container gooien, als het biologisch plastic is. Gratis, handig, goed. Wat wil je nog meer?

Dora tasjes 1

LEES MEER:   Halverwege 2016 deden we al een onderzoek naar de gevolgen van het niet meer gratis meegeven van plastic tasjes:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/een-half-jaar-geen-gratis-plastic-tasjes-meer/

 

Dit vind je misschien ook leuk...