BEWAAR DE KERSTKAARTEN VAN 2019
De meeste mensen laten hun ontvangen kerst- en nieuwjaarskaarten tot en met dit weekeinde op de schoorsteenmantel staan. Daarna verdwijnen ze, soms in de papierversnipperaar, soms in een lege schoenendoos, soms in een kast met andere rommel waarvan je niet weet wat je ermee aan moet. Wat moet je er eigenlijk mee?
Tip: bewaar alle kaarten die je zelf afgelopen december hebt gekregen. Doe er een touwtje of een paar elastiekjes om en steek er een kaartje bij: ‘2019’. In december eind van dit jaar, dus 2020 kun je zo herleiden wie jouw gewoonlijk (in ieder geval in 2019) een kaart stuurt. Die mensen krijgen ook in december 2020 een kaart. De anderen niet meer. Dat scheelt portokosten, en dat is de laatste jaren geen klein bedrag, met die steeds duurdere decemberzegels.
Retour
Het versturen van papieren kerst- en nieuwjaarskaarten is op z’n retour. Veel ouderen hebben hun eigen opa’s en oma’s nog briefkaarten gestuurd, meer dan een halve eeuw geleden. En opa en oma stuurden een wenskaart voor je verjaardag. Dat hoorde zo. Inmiddels is de ouderwetse briefkaart afgeschaft, en sturen de meeste jonge mensen elkaar een appje of een mail met wensen. Dat gaat snel, je hoeft geen dure postzegels te kopen, en je weet dat de wens direct (dus op tijd) bij de aangeschrevene terecht komt.
Toch blijft de nostalgie van een papieren kaartje. Bovendien kunnen jouw verre nazaten zien, wie jij ooit belangrijk genoeg vond om een kerst- of felicitatiekaart te sturen. Laatst ontstond er een kleine internetdiscussie over de vraag, of we niet ook belangrijke apps en mails ergens zouden moeten opslaan, voordat ze voor altijd gewist worden. Gelukkig wordt Zuinig met tante Dora al enige jaren gearchiveerd in het digitale archief van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Maar hoe moet dat met jouw en mijn digitale kerstwensen?
Kleinkinderen
Er is maar één oplossing voor: stuur weer gewoon een papieren kaart. Die belandt mogelijk in een schoenendoos, die door je kleinkinderen wordt gevonden, en waarvan de inhoud met liefde zal worden bestudeerd. Of op een stapeltje om jouw er volgend jaar aan te herinneren wie je weer een kerstkaart moet sturen.
LEES MEER: Wat zegt u nu, tante Dora? ‘Briefkaart’? Wat is dat nu in hemelsnaam? Let op:
DE BRIEFKAART
Een bespaartip: dubbel kaarten kun je halveren, schrijf er met potlood de afzender op (onder de postzegelplek?) en verstuur de “mooie” kaart volgend jaar aan iemand anders. Kan natuurlijk ook met verjaardagskaarten en zo… De kaarten waar je niets meer mee doet (witte kanten) zijn heel handig om je fietsknooppunten op te vermelden, gaatjes erdoor en om je nek hangen: geen leesbril nodig!