BEWERKT VOEDSEL IS DUUR, ECHT (LEKKER) VOEDSEL NIET

Gisteren hadden we het over barbecuesaus uit de fabriek, die tot wel een derde uit suiker bestaat. Veel industrieel voedsel bevat teveel suiker, en teveel vet en zout. Vaak worden die relatief goedkope smaakmakers toegevoegd, omdat het product na bereiding eigenlijk te weinig smaak heeft. Als je zo’n saus zelf maakt van goedkope, verse ingrediënten, dan bevat die vanzelf meer smaak, en zijn extra toevoegingen als suiker en zout niet nodig.

Dora kookpot kampvuur

Puur is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je portemonnee. Het is immers een vreemde tegenstelling, dat smaakloos fabriekseten duurder is dan de verse gerechten die je thuis van rauwe producten maakt. Als je € 3,00 betaalt voor een kant en klare saladeschotel, dan betaal je minstens anderhalve euro teveel. En een literpak yoghurt met een smaakje hoeft, als je hem zelf bereidt, niet meer te kosten dan 75 cent, niet het dubbele, zoals de fabrieksyoghurt.

Tussendoortje

Soms wordt een derde deel van de gemiddelde supermarktfolder ingenomen door artikelen die je zo niet nodig hebt, of die je zelf met losse ingrediënten veel goedkoper kunt bereiden. Daar is gemaksvoedsel bij zoals kant-en-klaarmaaltijden, maar ook hele bergen snoep en snacks, vaak aangeprezen als ‘verantwoord tussendoortje’.

Dat er zoveel van dergelijke producten in de aanbiedingenfolders staan, heeft natuurlijk een reden. De fabrikanten willen graag dat de consumenten hun producten kopen, want als ze eenmaal van die opgepepte voedseldoping hebben gesnoept, dan blijven ze het spul kopen. Net echte drugs. Dan loont het als producent de moeite om met de supermarkt te onderhandelen over een lagere prijs. De prijs is al hoog genoeg, dus een paar dubbeltjes minder zal de fabrikant niet schaden.

platte peterselieblad

Nogmaals: bewerkt voedsel is niet altijd gezond en het is duur. Huiswerk voor deze week: kijk eens met andere ogen naar de folders van de supermarkten. Zet eens een streep door de dingen waar jij eigenlijk niet zoveel zin in hebt. Moet je kijken hoe weinig echte goede aanbiedingen (van verse, gezonde producten) er overblijven. Huiver en leer!

LEES MEER:   Nog steeds een goed check-up voor weglekkend huishoudgeld: de Grote Geld Weglek Quiz:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/de-grote-geld-weglek-quiz/

 

Dit vind je misschien ook leuk...