BOEKEN LEZEN VOOR NOP

Nu de avonden langer worden en we weer kaarsjes aansteken, is ook het leesseizoen aangebroken. Gezellig met een beker chocolademelk op de bank met een boek: wat kan er mooier zijn?

kookboeken 1

Wie weinig geld heeft en toch graag leest, heeft het tegenwoordig niet gemakkelijk. Boeken kopen is duur, en de abonnementen van bibliotheken zijn voor krappe beurzen nauwelijks op te brengen. Zelfs met een gemeentelijke kortingspas is een lidmaatschap van de bieb vaak een brug te ver voor mensen in de bijstand. Kun je niet gratis boeken lezen? Ja hoor, best wel. Hier een aantal suggesties:

  • Doe samen met iemand die wel voldoende geld heeft, én een abonnement op de bibliotheek. Ga desnoods mee als die abonnementhouder naar de bieb gaat, en leg jouw keuze bij zijn of haar stapeltje. Dan moet je er wel voor zorgen dat je het door jou gekozen boek op tijd bij hem of haar terugbrengt, maar het is zeker te doen.
  • In elke bibliotheek kun je door de boeken snuffelen, ook als je geen abonnement hebt. Je kunt de boeken niet lenen en meenemen, maar niemand zal je eraan hinderen om ze te lezen. Dat geldt ook voor tijdschriften en dagbladen, overigens.
  • Zet met vrienden en kennissen een leeskring op, waarbij je jouw boeken deelt met anderen, die hun boeken delen met jou. Bedenk dan wel een systeem waarmee de geleende boeken weer terug komen. Of besluit om (bepaalde) boeken vrij te geven voor ruilen, waarbij ze dus bewust niet meer in jouw boekenkast terugkeren. De leeskring kan ook een plek zijn waar je elkaar ontmoet en over boeken praat.
  • Ga naar ruil- en weggeefwinkels. Daar liggen vaak veel boeken in dozen en op stapeltjes. Zo kom je gemakkelijk aan boeken, met gesloten beurzen.
  • Let op ruilbibliotheken bij jou in de buurt. Een ruilbibliotheek of minibieb is soms een waterdicht kastje bij een woonhuis, gemakkelijk toegankelijk vanaf de openbare weg, waar boeken in staan, of een kast in een wijkcentrum. Je kunt er een boek uitnemen, maar dan moet je er (in principe) wel een boek van jezelf voor terugzetten. De ruilbibliotheek is nog steeds een spannend fenomeen, omdat de ruilers anoniem zijn en elkaar niet kennen. Wat vind je in het kastje? Kijk op internet voor adressen in jouw buurt.
  • Een simpele tip: vraag boekenbonnen! Koop precies wat jij wilt, zonder er geld voor te geven.

Als je je ogen open houdt, kost lezen niets. En misschien ontmoet je op die manier ook andere mensen die van lezen houden en weinig geld hebben. Dan kun je samen ervaringen uitwisselen. Dat is alleen maar leuk.

dora-lezen

LEES MEER:   Behalve gratis boeken kun je soms ook gratis voedsel in kleine kastjes langs de weg vinden:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/the-little-free-pantry-een-gratis-voorraadkastje-langs-de-kant-van-de-weg/

 

Dit vind je misschien ook leuk...