BOEKEN LEZEN WORDT STEEDS MEER IETS VOOR DE RIJKEN

Het zal weinigen ontgaan zijn, dat gisteren de jaarlijkse Boekenweek begonnen is. Alhoewel: voor steeds meer mensen is de Boekenweek steeds minder relevant. Boeken zijn voor hen onbetaalbaar. Een boek kopen is er niet meer bij, dus voor hen ook geen gratis Boekenweekgeschenk. Ooit was de Boekenweek bedacht om mensen aan het lezen te krijgen. Het wordt echter steeds moeilijker om boeken te BLIJVEN lezen, zeker als je weinig geld hebt. Hier is een aantal redenen:

dora-lezen

  • Boeken worden steeds duurder. Een boek kost dikwijls al twintig of dertig euro. Van dertig euro kun je in je eentje, als je zuinig bent, bijna twee weken warm eten. Als je weinig geld hebt, is de keuze snel gemaakt.
  • Vroeger deden uitgevers moeite om waardevolle boeken, ook nieuwe titels, uit te brengen in een goedkope pocketuitgave. Dan kon je voor soms minder dan vijf gulden een boek kopen en lezen. Het waren geen mooie of luxueuze banden, maar wat er in hoorde te staan, dat stond er in. Veel van die series goedkope pocketboeken zijn inmiddels opgedoekt.
  • Veel antiquariaten en goedkope boekwinkels als De Slegte zijn verdwenen, mede doordat zo weinig mensen nog papieren boeken lezen. Ook veel bibliotheken krimpen hun voorraad papieren boeken in, ten voordele van de E-boeken. E-boeken zijn goedkoper te beheren dan papieren boeken.
  • Openbare bibliotheken waren ooit volkstempels van de vooruitgang. Wie boeken las leerde erbij, en wie leerde, kon meer maken van zijn leven. Dat was goed voor de economie en de stabiliteit van het land. Tegenwoordig kosten sommige abonnementen op bibliotheken al tegen de vijftig euro. Dat kan een uitkeringsgerechtigde niet betalen. Zelfs als je met een speciale minimapas korting krijgt, blijven die paar tientjes een grote hindernis. Bibliotheken zijn langzamerhand alleen toegankelijk voor mensen uit de gegoede middenklasse.
  • Zelfs scholen bezuinigen inmiddels op hun bibliotheken. De bibliothecarissen, de gebouwen en het beheer kosten geld. Ze zijn niet duur: ze kosten gewoon geld. En als een geprivatiseerde onderwijsinstelling geld wil besparen, bijvoorbeeld om een dure wervingscampagne te financieren, dan gaat de schoolbibliotheek opvallend vaak dicht.

Overlevingsstand

Enzovoort. Boeken worden steeds moeilijker bereikbaar voor mensen die rond het minimum leven. Bovendien hebben uitkeringsgerechtigden of sappelende ZZP’ers geen tijd en geen rust meer om te lezen. Die staan 24 uur per dag in de overlevingsstand. Die kruipen niet even relaxt op de bank met een boek.

Op korte termijn is er aan deze situatie weinig te veranderen. Een boekenbon vragen voor je verjaardag is een schamele druppel op de gloeiende plaat. Op rommelmarkten of in weggeefwinkels oude boeken bij elkaar scharrelen is leuk, maar de nieuwe boeken van al die hippe, hedendaagse Nederlandse schrijvers liggen daar nog niet.

Misschien kan de nieuwe Nederlandse regering daar eens iets aan doen? Please?

Dora vakliteratuur

LEES MEER:   Tante Dora ontdekte bruikbare vakliteratuur voor uitkeringsgerechtigden, waarvoor je geen cent hoeft te betalen:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/vakliteratuur-voor-uitkeringsgerechtigden/

 

Dit vind je misschien ook leuk...