DAMES, LEER JE MANNEN OM EEN KNOOP AAN TE NAAIEN (KOKEN KUNNEN ZE ZELF WEL)

Zeg nu zelf, dames: die kerels kunnen bijna niks. In de keuken hebben ze twee linkerhanden, het huis schoonhouden doen ze liever niet (behalve een beetje halfslachtig stofzuigen, want aan de stofzuiger zit een stekker, dus is het een machine), en als er een knoop van hun overhemd af is, komen ze piepend als een klein kind bij mamma, die ‘m er maar weer aan moet naaien. En wel meteen, want het is het enige schone en gestreken hemd in de kast (zelf kunnen ze ook niet strijken, vandaar).

Een 'txoko': een kookclub voor mannen in Baskenland

Een ‘txoko’: een kookclub voor mannen in Baskenland

In plaats van je te ergeren, zou je meneer ook kunnen leren om het zelf te doen. Een losgeraakte knoop weer aan je hemd zetten is niet erg moeilijk. Een kind van vijf kan het leren, ook een jongetje van vijf. Strijken is ook niet moeilijk: één keer uitleggen is in principe genoeg. Nou ja: twee keer dan, het zijn immers mannen.

Geheimzinnig

Mannen kunnen wel koken, ze willen vaak niet. In andere landen wel. In Spaans Baskenland heb je de zogenaamde ‘txokos’ (spreek uit: ‘tzjokos’, enkelvoud txoko): enigszins geheimzinnige mannenclubjes, die één keer in de week bij elkaar komen om samen te koken, te eten, te drinken en te ouwehoeren over voetballen of over andere belangrijke mannenzaken. De traditionele txoko is alleen voor mannen. Vrouwen mogen er zelfs niet in, wat weer voor scheve vrouwengezichten zorgt. Maar het is duidelijk: in Baskenland is koken traditioneel ook een mannenzaak, die door de heren zo serieus wordt genomen, dat ze het zelfs zonder hun vrouwen en vriendinnen doen.

Daarom deze oproep: mannen van Nederland, begin je eigen txoko, en leer elkaar koken. Je hoeft je niet te schamen als iets mislukt, en geen enkel vrouwspersoon valt je lastig met gezeur over de vuile pannen en de spetters op de keukenvloer. Gewoon eens wat anders dan bier en chips onder mekaar. Praat eens over verschillende aardappelsoorten en over de perfecte kooktijd van koolraap, in plaats van over de uitslag Ajax – PSV. Het is weer wat anders, en echt mannelijk, heus. Die stoere Basken doen het ook.

Dora naaigarnituur klein

En dames, als manlief treurig met een losgetrokken knoop voor je staat: pak dat hemd, en zet de knoop er maar weer aan. En leg hem later, op een rustig moment, maar uit hoe hij die zaak met de knopen ook zelf kan doen. Aai hem over zijn bol als hij het goed doet. Want je weet: een beloning werkt beter dan een verwijtende blik zo van: KUN je het weer niet zelf! Geven en nemen, zo maak je een betere wereld, voor mannen en voor vrouwen.

LEES MEER:   Om je een beetje op weg te helpen, hier iets over de standaard naaigarnituur:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/de-standaard-naaigarnituur/

 

Dit vind je misschien ook leuk...