DE AARDE ONTZIEN IS NIET ZO MOEILIJK

Nu het jaar 2023 langzaam uitdooft en we op de radio langzamerhand naar Bohemian Rhapsody van Queen of een ander plat gespeeld nummer toewerken, is het misschien goed om eens stil te staan bij onze ecologische voetafdruk op deze aarde. We zijn met teveel mensen. Al die miljarden moeten gevoed worden, een huis hebben om in te wonen, en voorzien worden van energie om de iPhone op te laden en naar het werk te rijden. Volgens de experts gaat dat niet goed komen. Afgelopen jaar werd er veel over het klimaat gepraat, maar weinig concreet gedaan. Wat gaan we er in 2024 aan doen?

Natuurlijk kun je niet in je eentje de opwarming van de aarde met een paar graden verminderen. Bovendien ben je levend, dus kost je gewoon energie. Alle levende mensen hebben eten en energie nodig, waar ze ook wonen en hoe rijk of arm ze zijn. Maar je kunt als individu wel een piepklein beetje bijdragen. En als al die miljarden mensen op aarde elk hun piepkleine beetje bijdragen, dan wordt het opeens een grote plas.

Suggesties

Is dat moeilijk? Niet echt. En de meest simpele maatregelen die we zelf kunnen nemen hebben bovendien een bijkomend voordeel: ze besparen ook geld. Geld van jou, heel privé. Mogen we je een aantal suggesties geven, die bovendien weinig tot niets kosten? Kort en snel:

• Reis niet met het vliegtuig (je weet wel waarom)

• Rij niet in een auto, ook geen elektrische. Verplaats je met de fiets, wandelend of met het openbaar vervoer (je weet wel waarom)

• Zet de thermostaat van de verwarming consequent twee graden lager dan je gewend bent

• Gebruik apparaten, kleding en schoeisel totdat ze echt kapot en versleten zijn, en zich niet meer laten repareren. Bied ze vervolgens aan om te worden gerecycled

• Koop, waar mogelijk, tweedehands (ook een vorm van recyclen)

• Koop slechts als je iets echt nodig hebt, niet omdat het zo lekker goedkoop is in de uitverkoop

• Eet eens een stukje vlees minder (je weet wel waarom)

Isoleren

Je merkt: we hebben het niet gehad over het isoleren van je huis of het plaatsen van zonnepanelen, of klant worden bij een milieuvriendelijke bank. We hebben het vooral over dingen die je niet (meer) doet in je dagelijkse leven. Omdat ze het milieu belasten, en omdat ze je ook simpelweg geld kosten.

De aarde ontzien is niet zo moeilijk, en het is nog spaarzaam voor je portemonnee ook. Dat moet toch lukken, met die goede voornemens voor 2024, lijkt ons. Succes! We hopen je te blijven inspireren.

LEES MEER: Zo’n simpel theezakje kan het milieu flink belasten:

HET THEEZAKJE IS EEN ZWAARGEWICHT VOOR HET MILIEU

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Izerina schreef:

    Mag ik iets toevoegen? Neem geen groot gezin.Er zijn al zoveel mensen/consumenten