DE CHEMIE WORDT DUUR BETAALD

We hadden het al eerder over kant-en-klare toetjes uit de fabriek, en echte toetjes met een natuurlijke smaak en echte vitaminen. We geven vaker lekkere recepten met vers (zomer-)fruit. Het zijn geen duur recepten. Zelfs goedkoper dan de meeste andere desserts uit de zuivelfabriek. Hoe kan dat toch?

Hoe kan het, dat de duurste producten in de supermarkt vaak een hele lange lijst met ingrediënten op het etiket hebben staan? Bovendien: waarom dragen die ingrediënten allemaal nummers in plaats van namen, en beginnen ze steeds met een E? Allemaal vage, chemisch klinkende aanduidingen, die je meer zou verwachten in verf dan in etenswaar. Waarom moet je zoveel geld betalen voor voedsel dat eigenlijk een chemische cocktail is?

Investeren

Dat komt omdat grote producenten van voedingsmiddelen veel geld investeren in onderzoek. Wat onderzoeken ze dan zoal? Nou, bijvoorbeeld hoe je een piepklein plastic bekertje yoghurt sterk naar aardbei kunt laten smaken, terwijl er maar een halve aardbei in zit. Voor de producent is een aardbei een dure grondstof. Een kunstmatig poedertje met aardbei-smaak is veel goedkoper, en ook veel gemakkelijker te verwerken in een grote zuivelfabriek.

Simpele en goedkope grondstoffen als melk, meel en rozijnen kunnen met behulp van de chemische namaaksmaakjes tot hippe hapjes worden omgetoverd. Wil de consument graag een toetje waar de aardbeiensmaak vanaf knalt? Oké, dan krijgt hij dat! Een aardbeismaak die tien keer aardbeiïger is dan een echte aardbei, met dank aan het smaaklaboratorium.

Onderzoek

Natuurlijk is die smaakchemie allemaal nep. Bovendien kost het veel en kostbaar onderzoek, om de namaaksmaken te ontwikkelen. Het onderzoek loont de moeite. Als je die namaaksmaken eenmaal hebt, dan kun je met spotgoedkope grondstoffen toetjes, koekjes en ijsjes produceren met een luxe uitstraling. Je denkt dat je iets bijzonders koopt. Maar vergelijk de prijs van een kant-en-klare aardbeienyoghurt uit de fabriek eens met een zelfgemaakte variant met gewone yoghurt, een paar verse aardbeien en eventueel wat suiker en honing. Jou eigen vruchtenyoghurt is veel goedkoper, lekkerder en gezonder, en vrijwel zonder chemie.

Waarom zit er dan zoveel chemische troep in koekjes, toetjes en andere levensmiddelen, als echt vers niet eens zo duur is? Goedkope chemie biedt de producent de gelegenheid om voor nog veel minder geld dan vers een schijnbaar luxe product te produceren, dat voor veel geld kan worden verkocht. Het lijkt heel wat, maar het is helemaal niks. Je koopt letterlijk gebakken lucht.

MEGAwinst

En waarom is dat zo? Omdat de producent geen gewone winst, maar een MEGAwinst wil maken met zijn producten. Die goedkope chemische hapjes zijn zo duur om jou geld uit de zak te kloppen. Een lekker aardbeientoetje met turbo aardbeiensmaak? Koop het maar niet meer. Roer je eigen vruchtenyoghurt, met verse ingrediënten.

LEES MEER: Gewoon een beetje appel, yoghurt en kaneel. Wat kan dat nou kosten? Het smaakt wel goed, het is gezond, en spotgoedkoop:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/dora-recept-van-de-dag/appelyoghurt-met-kaneel/

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Wil schreef:

    En het is ook nog eens veel leuker om het zelf te maken maar het belangrijkste is dat je weet wat er in zit en de basisprodukten zijn ( gelukkig ) niet zo duur en het is veel lekkerder maar voor dat beetje ‘gemak’ moet je wel betalen. Gewoon weer ‘ ouderwets ‘ doen want voordat de fabrikant het overnam kon het toch ook ……

  2. johmar schreef:

    En dan maar roepen dat de veeteelt en de landbouw zo vervuilend zijn. Ook ik maak weer veel dingen zelf zowel toetjes als sausjes en mijd de supermarkt steeds meer.