DE FIETS WINT HET VAN DE AUTO

Doe je er een kwartiertje over om in je auto van je huis naar je werk te rijden? Dan kun je net zo goed de fiets nemen. Vooral als je relatief korte afstanden moet rijden, dan is de fiets de kampioen, en de auto de verliezer. Zeer zeker ook financieel gezien. Zelfs als je voor de langere afstanden wel een auto hebt, kun je op de kortere afstanden veel winnen door regelmatig de fiets te pakken. We zetten een aantal wetenschappelijke feiten op een rijtje:

dora-fiets-en-auto

  • Als je met je zuinige auto vijftien kilometer van en naar je werk rijdt, dan verbruik je ongeveer een liter benzine. Dat is vijf liter in een vijfdaagse werkweek, dus twintig liter in de maand. Die twintig liter verbruik je niet, als je dagelijks met je fiets naar je werk gaat. Dat scheelt je dus honderden euro’s per jaar, alleen aan brandstof.
  • Je bespaart ook op de bijkomende kosten van het autorijden, als je wat vaker gaat fietsen. Parkeerkosten zijn minder. Omdat een auto sneller slijt door hem vaker te gebruiken, worden de onderhoudskosten dankzij regelmatig fietsgebruik minder. Denk ook aan de afschrijving: de auto wordt minder waard per gereden kilometer. Hoe minder kilometers, hoe minder jouw auto in waarde daalt. En wat dacht je van die vervelende verkeersboetes, die automobilisten regelmatig krijgen, maar fietsers zelden.
  • Wie dagelijks tien of vijftien kilometer van en naar zijn werk fietst, krijgt een behoorlijke dosis lichaamsbeweging. Dat spaart mooi de kosten van een sportschool uit. Wie vaak fietst, is minder vaak ziek: minder dokterskosten, minder verzuim, en minder medicijnen en huismiddeltjes.
  • Tenslotte: het milieu zal je danken, als je met enige regelmaat je automobiel in zijn parkeervak laat staan. Tien kilometer fietsen bespaart twee kilo CO2, een gram van dat dodelijke fijnstof, en zeven gram stikstofoxide. Bovendien hoeft de gemeente geen extra parkeerplaats aan te leggen, op de plek waar nu een leuk buurtparkje staat. Dat is ook besparen.

Dora economie file

Zelfs als je een auto bezit en gebruikt, is het goed om met enige regelmaat de fiets te nemen. Het houdt je fitter en gezonder, je spaart het milieu, en je spaart er echt honderden, zo niet duizenden euro’s per jaar mee uit. Tel uit je winst!

LEES MEER:   En je kunt veel vaker fietsen dan je denkt, ook in ons regennatte Nederland. Kijk gewoon wat vaker op de Buienradar:

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/een-dagje-uit/raadpleeg-de-buienradar-fiets-meer-en-bespaar/

 

Dit vind je misschien ook leuk...