DE HELE BUURT BESPAART SAMEN ENERGIE

Het besparen van energie is langzamerhand voorbij het punt van alleen maar spaarlampen indraaien en de gordijnen op tijd dicht. Dat zijn ook nuttige tips, maar in 2018 gaat besparen nog een stukje verder. Het gaat ook om isoleren, om het plaatsen van zonnepanelen, aardwarmte, slimme energiemeters en nog een heleboel meer. En steeds vaker sluiten mensen in één wijk zich aan bij een groep buurtgenoten, die het energiebesparen samen doen.

dora-zonnepaneel-2

In de praktijk blijkt, dat iedere burger voor zich het soms moeilijk vindt om de nodige bespaarstappen te zetten. Zeker als het gaat om ingewikkelde en dikwijls dure projecten zoals het installeren van zonnepanelen. Dan haken veel mensen vroegtijdig af. Er zijn echter steeds meer instanties die hulp bieden bij de overgang naar energiezuinig wonen en leven.

Buurkracht

Buurten kunnen bijvoorbeeld hulp krijgen van Buurkracht. Buurkracht is een initiatief van netwerkbeheerders Enexis Holding N.V. en Cogas, maar zegt zelf geen commercieel bedrijf te zijn. De hulp van Buurkracht is gratis. Buurkracht geeft op buurtniveau adviezen over isolatie, zonnepanelen, en andere zaken die helpen om energie te besparen. Wie minimaal tien buurtgenoten bij elkaar weet te krijgen, kan een beroep doen op Buurkracht.

Inmiddels zijn er meer dan 260 buurten in Nederland bij Buurkracht aangesloten. Even wat cijfers: die 260 buurten hebben in een jaar bijna 3,5 miljoen kilo CO2 bespaard, en bijna 1.360.000 euro in geld uitgedrukt. Dat is best fors, als je weet dat iets meer dan 11.000 mensen meedoen. Wil je meer weten over Buurkracht? Hier is de link: https://www.buurkracht.nl/

dora-zonnepaneel

In Nederland zijn ook andere initiatieven in de weer, die soms weer ondersteuning krijgen van Buurkracht, maar ook van gemeenten en andere organisaties. Vaak staan dergelijke initiatieven in de zoekmachine onder ‘duurzaam’, gevolgd door de naam van de gemeente of de wijk. Misschien is het goed om eens een middagje op internet te zoeken. Vraag eens hier en daar. Misschien kun jij in jouw buurt ook zoiets opstarten. Of beter nog: misschien is er in jouw buurt al zo’n duurzaamheidsproject, waar jij je bij kunt aansluiten.

Inspiratie

Er bestaat overigens ook een initiatief dat ‘Buurtkracht’ heet, met een t ertussen. Dat is weer iets anders, maar het lijkt er ook een beetje op. Het is geen gek idee om ook daar eens op de website te kijken: http://www.buurtkrachtnederland.nl/index.html

Al was het maar ter inspiratie, want buurten kunnen samen veel bereiken.

LEES MEER:   Kolen en gas gaan snel tot het verleden horen:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/geen-kolen-en-gas-meer-maar-zon-en-wind/

 

Dit vind je misschien ook leuk...