DE HEMA HIELP JE JOUW SCHOENEN REPAREREN

Schoenen laten repareren bij een professionele schoenmaker is niet goedkoop. Voor een beetje reparatie ben je al gauw dertig euro kwijt. Daarvoor kun je bij de schoenendiscounter een paar nieuwe schoenen kopen. Misschien zijn dat geen hippe dure merkschoenen, maar het zijn in ieder geval schoenen zonder gaten in de zolen.

Tijdens de vorige grote crisis, in de jaren tachtig van de vorige eeuw, hadden mensen in een uitkering het ook moeilijk. Ook toen waren schoenreparaties onbetaalbaar voor arme mensen. Laat staan dat ze zomaar nieuwe schoenen konden kopen. Bovendien was het fenomeen van de spotgoedkope textiel- of schoenensuper nog niet algemeen verspreid in ons land. Dus gingen mensen hun schoenen zelf repareren.

Symbool

De HEMA hielp daarbij. Hét symbool van de crisis in de jaren tachtig waren de plakzooltjes die de HEMA verkocht. Dat waren nylon zooltjes die je met een speciale lijm over je kapotte zool kon plakken. Als de lijm droog en uitgehard was, kon je de plakzool met een scherp mes of met een schaar bijsnijden tot de vorm van de oorspronkelijke zool. Met wat schoensmeer langs de zijkant van de zool zag je er geen barst meer van. En je kreeg, als je de instructie netjes had opgevolgd, geen natte voeten als het regende. Het plakzooltjespakket van de HEMA werd in de loop van de jaren uitgebreid. Uiteindelijk verkocht het warenhuis zelfs een heuse stalen schoenmakersleest, om de plakzool goed vast te kloppen met een hamer. Blijkbaar was daar vraag naar.

Tegenwoordig kun je schoenen letterlijk voor een paar euro kopen. Kapotte schoenen worden niet gerepareerd, maar vervangen door een ander, in China goedkoop geproduceerd paar. Geen plakzooltjes meer, maar de armoede is dezelfde.

Advies

Voor degenen die tegenwoordig advies willen hebben bij het zelf repareren van hun beschadigde of kapotte schoenen, kan YouTube weleens helpen. Als je ‘schoenen zelf’ in de zoekmachine typt, dan krijg je een heleboel schoenmakers die reclame maken voor hun diensten, maar ook vaklieden die de betere doe-het-zelver uitleggen hoe je het zelf doet. Als je een beetje Engels kunt, dan is er een heleboel te vinden op YouTube. Zoek dan op ‘DIY schoe repair’. Succes!

LEES MEER:   Je kunt ook je eigen schoenen maken, van duct tape (echt waar):

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/schoenen-van-duct-tape/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. izerina schreef:

    Wij deden dat ook vroeger. Je hebt ook tubes met een soort kit om b.v. schuin afgesleten hakken op te vullen. Helaas zijn de zolen tegenwoordig zo met profiel,dat er niets meer over te plakken valt.